Culinair feest

De beste wijnen voor tijdens het kerstdiner volgens Harold Hamersma

Met bubbel of zonder en met alcohol of niet: bij het kerstdiner hoort een goed glas wijn. Tijdens onze culinaire kerstspecial vloeide de wijn al rijkelijk in de ochtend. En wie dan echt onmisbaar is, is onze wijndeskundige Harold Hamersma.

Hij vertelt je graag welke wijn het beste past bij welk gerecht. Dat wordt genieten, al helemaal in onze speciale Koffietijd wijnbar! 

Alcoholvrije bubbel

Want voor de culinaire special hebben we in de studio een mooie wijnbar staan. We trappen het diner af met een lekker voorgerecht: garnalentoast en crudité. En daar past volgens Harold een sparkling Riesling bij, lekker alcoholvrij. "Deze heeft een frisse en zuivere smaak van limoen, citroen, rode appels en abrikozen. Een riesling is eigenlijk altijd goed als aperitiefje of bij lichte bereidingen van vis of schaal- en schelpdieren. Doordat de wijn 'sparkling' is, smaakt het echt naar alcohol."

Knisperende rode wijn

Dat rode wijn niet koud mag zijn is echt een fabel. De pinot noir, die Harold heeft uitgekozen voor bij de X, kan je namelijk ook hartstikke goed wat koeler drinken. "Deze wijn past perfect bij gerechten met kip, maar is ook superlekker bij groenten. Pinot noir wordt ook wel gezien als de officiële gevogeltewijn. Deze wijn is kersig, bessig, heeft een kwinkslagje groen en is lekker doordrinkbaar." En terugkomend op het koelen van rode wijn. Harold geeft je daarvoor graag een handige tip: "Een goede rode wijn bewaar je tussen de 16-18 graden en mag prima een half uurtje tot drie kwartier in de koelkast staan. De pinot noir die we nu drinken zou zelfs een uur in de koelkast mogen staan. Het is lekker om een rode wijn als deze vlak voor het eten nog éven in de koelkast te zetten. Dan knispert de wijn net zo lekker in je mond als dat de groenten doen in de pan."

Chocoladebruine dessertwijn

Je moet ervan houden: dessertwijn. Onze Harold is in ieder geval fan. Als je tijdens de feestdagen een zoet nagerecht serveert, past de Pedro Xminez cherry, afgekort een PX cherry, daar perfect bij. "Het is een mooie diepe chocoladebruine dessertwijn. Het is eigenlijk de zoetste cherry die er bestaat en zit bomvol smaak. Het is een perfecte begeleider van noten, chocola, vijgen, dadels en blauwschimmelkaas!" Extra tip van onze wijnexpert: "Wil je een beetje op de lijn letten, houdt het dan bij een klein glaasje." Wij denken dat onze gezondheidsdeskundige Hetty het daar mee eens zal zijn. Meer tips over gezond eten tijdens het kerstdiner, zonder jezelf te kwellen? Eerder schreven we dit artikel daarover. 

En nu vooral genieten. Cheers!