De zoute karamelsaus
De Brownies
De cheesecake-room
De chocoladesaus
We beginnen met het maken van de karamelsaus. Hiervoor verwarm je de suiker met het water in een zware steelpan op matig vuur. Smelt de suiker net zolang totdat het een theekleurige siroop is. Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg het zout en de helft van de room voorzichtig toe. Pas op! De karamel is heel erg heet en kan erg spatten. Houdt uw kinderen dan ook uit de buurt. Zodra de karamel wat is afgekoeld voeg je de resterende slagroom en de 100 gram boter toe.
Zet nu de pan weer op het vuur en breng de karamelsaus opnieuw aan de kook. Zorg evoor dat je blijft roeren. Zo kan de saus in een paar minuten goed indikken. Daar daarna het vuur uit en laat de karamelsaus even afkoelen tot het moment dat je het gebruikt.
Nu kun je verder met de brownies! Eerst moet de over verwarmt worden op 180 graden. Vet vervolgens een bakblik in van ongeveer 20 x 30 cm. De bodem van de bakplaat bekleed je dan met, een op maat geknipt, stuk bakpapier.
Verwarm daarna de boter, chocolade en de bruine suiker au bain-marie. Zet het chocolademengsel even opzij en laat dit afkoelen. Ondertussen kun je de eieren kloppen samen met het vanille-extract. Pak dan weer het gesmolten chocolademengsel erbij en giet dit door het eimengsel en mix alles goed. Meng nu met een garde de bloem met het zout en spatel dit daarna door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies voor 25 minuten in de oven. Houdt ondertussen de brownies goed in de gaten. Ze moeten namelijk een beetje zacht en fudgy zijn, vooral niet droog! Laat de brownies na het bakken goed afkoelen op een rooster.
Stap drie: het maken van de cheesecake-room. Hiervoor klop je de roomkaas met het vanillemerg in de keukenmachine of met een mixer glad en luchtig. Voeg daarna met een de karamelsaus toe terwijl de keukenmachine nog aan het draaien is. Daarna gooi je ook de mascarpone en de slagroom bij het mengsel. Klop de room tot een lobbig mengsel dat net stijf genoeg is.
Tot slot maken we nog de chocoladesaus. Verwarm de slagroom op laag vuur en breng dit tegen de kook aan. Draai vervolgens het vuur uit en voeg de stukjes chocolade toe. Tip: je kan eventueel een scheut likeur of cognac toevoegen. Laat de chocolade door de warmte van de slagroom smelten en roer het mengsel na een paar minuten goed door tot een egale saus.
Nu kunnen we de trifle maken! Hiervoor begin je met brokken maken van brownie. Breek de koek in stukken en maak hiervan een onderlaag. Giet vervolgens wat karamelsaus op de brownie-laag en spatel hier vervolgens wat cheesecake-room over. Over de room giet je dan wat chocoladesaus. Zo ga je door met het maken van laagjes tot alles op is. Ten slotte kun je het nog mooi versieren hoe jij wil, pak lekker uit! Gebruik nootjes, vuurwerk of cacao als garnering, doe wat jij zelf lekker vindt!