Geld

Hoe kun je geld besparen in het huishouden?

Het leven is duur. Het is daarom goed om op je uitgaven te letten, bijvoorbeeld in het huishouden. Gelukkig zijn er veel slimme tips die je kunt toepassen om geld te besparen.

Het kost je misschien net wat meer moeite, maar de uitkomst is het zeker waard. Lees snel verder voor meer ideeën.  

Besparen op de boodschappen

We geven gemiddeld gezien veel geld uit aan boodschappen. Je hebt ze natuurlijk hoe dan ook nodig, want je moet kunnen eten en drinken. Wat je echter wel kunt voorkomen, is onnodige uitgaven bij de boodschappen. Haal alleen in huis wat je daadwerkelijk nodig hebt. Extra’s zijn niet nodig. En let op korting of afprijzing, bijvoorbeeld bij een koffie aanbieding.

In de supermarkt, maar ook online kun je boodschappen vaak voor een lage prijs inslaan. Verder is het verstandig om niet het duurste merk te kiezen, maar om daaronder te gaan zitten. Zo zijn er veel Nespresso compatible opties, die net wat lager in prijs zijn. Dit kun je voor alle benodigde boodschappen bekijken!  

Bijhouden waar het geld naartoe gaat

Heb je eigenlijk al een goed overzicht van je uitgaven? Vaak hebben we geen goed idee waar ons geld precies naartoe gaat. Dat is niet slim, omdat een overzicht hiervan juist inzicht kan bieden in de kosten die je maakt. Op basis daarvan kun je weer bepalen waar je kunt besparen!

Houd daarom een huishoudboekje bij: dit ‘ouderwetse’ idee bestaat niet voor niets, en is helemaal niet gek. Je kunt dit op papier doen of juist digitaal, het is maar net wat je handig vindt. Misschien lopen er bijvoorbeeld wel abonnementen waar je nauwelijks iets mee doet, of besteed je meer geld aan boodschappen dan je zou willen. Dit zijn allemaal zaken om vervolgens rekening mee te houden!  

Energierekening zo laag mogelijk houden

Ook de energierekening is een moeilijk punt, want de kosten kunnen al snel erg hoog liggen. Probeer dit te beperken, door bijvoorbeeld de verwarming niet of nauwelijks (hoog) aan te hebben. Kleed je warm aan, met een dikke trui en een extra paar sokken. Blijf in beweging, door af en toe een rondje door je woning te lopen. En kruip ’s avonds op de bank onder een dik deken, om warm te blijven. Zo kun je het langer uithouden.

Ook heet water kun je maar beter sparen. Douche zo kort mogelijk. Was je de vaat met de hand af? Laat de hete kraan dan niet lopen, maar maak liever een sopje in een teil. Alle kleine beetjes helpen immers mee. En wees sowieso zuinig met waterverbruik. Doe de was bijvoorbeeld alleen als de trommel helemaal vol zit. Laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen.

Tot slot kun je besparen op verbruik van elektriciteit. Zet apparaten in huis zo vaak mogelijk uit: van televisie tot lamp. Er zijn steeds meer energiezuinige apparaten te vinden. Als je dus iets nieuws nodig hebt, kun je hier meteen naar kijken. Daar maak je op lange termijn namelijk weer een slimme keuze mee.