Geld

Meer geld naar de voedselbank

Het zijn drukke tijden voor voedselbank. Alleen al dit jaar zien ze een stijging van 30 procent van de mensen die hulp nodig hebben, en dat aantal loopt alleen maar op. Een goede reden voor ambassadeur Olcay Gulsen om VoedselbankenNL te verrassen.

Voedselbank

Per week kan VoedselbankenNL ruim 120.000 mensen helpen met een voedselpakket. In zo’n voedselpakket zitten ongeveer 20 producten die elke week anders zijn. Daarnaast krijgen ze ook altijd nog een aantal verse producten erbij.

Voedselbanken kopen eigenlijk bijna nooit voedsel zelf bij bijvoorbeeld een supermarkt of lokale winkel, maar krijgen alles gedoneerd. Hierdoor zijn de producten elke week verschillend. In Nederland leven 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens, waarvan iets meer dan 400.000 mensen onder die basisbehoeftengrens zit. Nog lang niet al deze mensen krijgen een voedselpakket van de voedselbank. Een deel komt niet, bijvoorbeeld door schaamte. Mensen schamen zich nog te erg om om hulp te vragen. VoedselbankenNL wil dat graag tegengaan. Dat doen ze doormiddel van verschillende campagnes, om zo aandacht hiervoor te vragen.

Toename door de pandemie

Bestuurslid Caroline van der Graaf-Scheffer vertelde bij ons dat ze bij de voedselbanken een verschil zien in het soort klanten die tegenwoordig aankloppen bij de voedselbank. Tijdens de coronapandemie zagen ze een toename van Zzp’ers, omdat veel mensen zonder baan kwamen te zitten. Ze zien nu juist steeds meer mensen die wel een baan hebben, maar toch te weinig inkomen hebben om alles te kunnen betalen. Ook ziet ze steeds meer ouderen met een AOW-uitkering, die het niet redden om rond te komen door de hoge inflatie en energieprijzen.

Extra toekenning

VoedselbankenNL heeft dit jaar een extra toekenning gekregen van de Nationale Postcode Loterij van 900.000 euro. Dat is voor VoedselbankenNL bijna een verdubbeling van het bedrag wat ze hiervoor jaarlijks kregen van de Nationale Postcode Loterij van 500.000 euro. Bestuurslid Caroline van der Graaf-Scheffer hoorde het nieuws via een verrassing van ambassadeur Olcay Gulsen. Met het geld kan VoedselbankenNL ongeveer 10.000 mensen extra per week helpen.