voor ongeveer 30 oliebollen
Voor de salted caramel
Meng in een grote kom met een mixer de bloem met het snufje zout. Verwarm ondertussen de melk tot -ie lauw is. Voeg de gist en de suiker daaraan toe. Laat de boter smelten in een ander pannetje.
Giet de lauwwarme melk langzaam bij de bloem, terwijl je de mixer laat draaien. Voeg dan ook de gesmolten boter toe en daarna de eieren, één voor één. Meng daarna de chocolate chips door het beslag.
Schep het beslag in twee kommen, dek af met een vochtige theedoek en laat een uurtje staan, om te rijzen.
Als het oliebollenbeslag is gerezen, kun je de olie gaan verhitten tot 160 graden. Gebruik daarvoor een frituurpan of een niet al te brede pan en een kookthermometer. Wij gebruikten zonnebloemolie om te frituren.
Haal twee eetlepels door de warme olie, schep een bergje beslag op de lepels en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden. Let op: doe niet te veel oliebollen tegelijk in de hete olie, want dan zakt de temperatuur te ver naar beneden.
Blijf de temperatuur van je olie in de gaten houden: als het te warm wordt, zet je het vuur iets lager en vice versa.
Als de oliebollen mooi bruin zijn, schep je ze op een bord met een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken.
Serveer de chocolate chip oliebollen met poedersuiker en doop ze in een kommetje met salted caramel. Of slinger met een lepeltje wat sliertjes salted caramel over de oliebollen heen. Maak af met een klein beetje grof zeezout.