Mode

Een terugblik op het modejaar 2022

We naderen een heel nieuw modejaar, dus goed om even terug te kijken op de trends van het afgelopen jaar! Wat was hot en wat was absoluut not? Claudia Straatmans vertelt het ons.

Kleur, kleur, kleur

Als Claudia het jaar 2022 zou mogen omschrijven in één woord zou dat ‘kleur’ zijn. Groen, geel, paars: het kwam allemaal voorbij in de mode. Maar, met stipt op nummer één: roze! En vooral dan hot pink, dat werd bij de fashionweek in het voorjaar op de kaart gezet door het Italiaanse modehuis Valentino. Zij hadden een hun collectie volledig in het roze, inclusief de runway en alle details. Hét begin van een roze tijdperk, want sindsdien werd de kleur door iedereen opgepakt. En, wist je dat de zoekterm ‘roze’ is gestegen met 416%? Veel mensen gaan overstag voor de hot pink.

Trends van 2022

Wat waren nog meer grote modetrends? Volgens Claudia waren dat vooral accessoires! Dé accessoire van 2022 was toch wel de boerenzakdoek. Die kwam vaak voorbij vanwege de protesten natuurlijk. Los van de boerenzakdoek zijn accessoires echt hot! Daarmee kan je elke outfit afmaken, hoe simpel of chique je ook gekleed bent. Accessoires gaan lang mee en je kan echt je eigen stijl ermee onderstrepen. Fashion, terwijl je toch op de kleintjes let, dat is zeker een trend die we in 2023 ook blijven zien.

Het fashion moment 2022

Hét veelbesproken fashion moment van 2022? Dat was toch wel Kim Kardashian op het jaarlijkse MET gala afgelopen mei in New York. Daar draait alles om mode en dit jaar heeft Kim Kardashian de lat hoog gelegd. Ze kwam op de rode loper met een originele jurk van Marilyn Monroe. Een missie die, wat Claudia betreft, ondenkbaar was. Kim viel zeven kilo af om in de jurk te passen, wat ze voor elkaar kreeg in slechts 3 weken. In haar reality serie zie je ook hoe ze daarvoor heeft getraind, maar dat haar achterkant alsnog niet in de jurk paste. Dit hebben ze heel goed weten te camoufleren. Echt een iconisch moment!

Fashionweeks 2022

De fashionweeks zijn echte mode hoogtepunten van het jaar. De show van Coperni zorgde ervoor dat het merk echt op de kaart werd gezet, met onder andere model Bella Hadid. Haar jurk werd op haar lichaam gespoten met verf. Coperni is een ultramodern Frans modehuis en bestaat sinds 2013. Een betere marketingstunt kan je niet bedenken! Bella Hadid is namelijk ook echt wel de it-girl op dit moment. Een team van specialisten sprayden de perfecte minimalistische Coperni-slipdress op haar lichaam. Baanbrekend, vindt Claudia.

Hot or Not

Het modehuis Balenciaga heeft dit jaar wel een nederlaag gehad, volgens Claudia. De afgelopen jaren was het merk onwijs populair onder jongeren door de waanzinnige toffe, grove sneakers. Maar, 2022 was niet Balenciaga’s jaar. Het luxe modemerk kreeg dit jaar bakken met kritiek na het uitbrengen van hun nieuwste reclamecampagne. Op die beelden stonden kinderen met teddyberen in bondagekleding. Niemand die nadacht over het beeld dat het zou uitdragen. Na alle kritiek bracht het merk een statement naar buiten, waarin ze oprechte excuses maakten. Toch is het merk echt geflopt.

Kijk vooruit

We zijn aan het einde van een mooi, kleurrijk modejaar. Maar, wat staat er op de planning voor 2023? Metallic! Zo wel in kleding als in accessoires. Alle winkels gooien nu nog hun collecties in de uitverkoop, dus ga vooral metallic vissen!