Mode

Een miskoop voorkomen, stel jezelf deze vragen

Je koopt wat in de winkel of online, waar je later totaal niet meer naar omkijkt. Een miskoop dus. Superzonde van je geld en het ligt ook nog te verstoffen in je kast. Daar heeft stylistoloog Manon Meeuwis iets op bedacht: 10 vragen die je jezelf moet stellen vóórdat je iets koopt.

Van 'Waarom koop ik dit?' tot 'Wat is mijn emotionele toestand?' Het zijn vragen die Manon heeft opgesteld in het zogeheten 'cheatsheet'. Vragen die er volgens haar echt toe doen om een miskoop te voorkomen.

Stylistoloog

Manon noemt zichzelf een relatietherapeut tussen vrouwen en hun kledingkast. Oftewel een stylistoloog: een combinatie van psycholoog en stylist. Haar doel is om vrouwen gelukkig te krijgen voor de spiegel én de kast. Daarom richtte ze een platform op genaamd 'The Style Shrink', een podium waar kleding, uitstraling en zelfvertrouwen centraal staat. Manon geeft via Style Shrink haar online training: 'Nooit meer miskopen'. Een training die bedoeld is als start naar de zoektocht naar je eigen stijl. 

Bespaar 88 euro

En wij hebben leuk nieuws! Want Manon heeft voor alle Koffietijdkijkers een leuk cadeau. Zo krijg je 88 euro (!) korting op de online cursus. Waardoor je maar 59 euro betaalt in plaats van 147 euro. Tot en met 8 januari is de kortingscode: KOFFIETIJD geldig. Geef je via deze link op voor de online cursus. 

De 10 vragen

Bij Koffietijd geeft de stylistoloog alvast een voorproefje van de cursus. Dus, zit er momenteel een mooie jurk of hippe broek in je winkelmand? Stel jezelf dan eerst deze 10 vragen.

1. Wat is mijn emotionele toestand op dit moment?

Ben ik in de beste bui om een aankoop te doen? Hierbij is het vooral belangrijk om naar je onderbuik gevoel te luisteren. Wees vooral lief voor jezelf, maar denk wel na of het ook even leuk is als je in een andere bui bent.

2. Heb ik dit kledingstuk echt nodig?

Om je eraan te herinneren: kleding heb je tegenwoordig niet écht meer nodig. De vraag is meer: is het echt dit kledingstuk wat je nodig hebt of heb je gewoon behoefte aan een knuffel? 

3. Vind ík dit leuk?

Bedenk altijd of je die jurk of top nou zélf echt leuk vindt. Of koop meer omdat je partner het mooi vindt, of omdat je indruk wilt maken op Instagram of bij je buurvrouw. Superleuk natuurlijk, al die complimenten. Maar het staat je past écht goed en gaat erin 'shinen' als je het zelf leuk vindt.

4. Voelt het goed?

Extra tip van Manon: kijk niet direct in de spiegel van het pashokje als je iets gaat passen. Voel eerst en bedenk of het goed zit. Doe bijvoorbeeld je ogen dicht en scan je lijf. Zit het comfortabel? Of krijg je de neiging om te hijsen of te trekken? Voelt het prettig om hier in het openbaar mee te lopen?Als er teveel aan een outfit op voorhand ongemakkelijk voelt, waarom zou je er dan de deuren van je kast voor opendoen?

5. Is het een boete waard?

Bedenk bij jezelf: zou je extra betalen voor het product waarvoor je nu in de rij voor de kassa staat? Oftewel, is het een boete waard? Vind je dat zonde van je geld? Dan is het ook z’n prijs in de uitverkoop niet waard.

6. Pas ik het?

Als je een kledingstuk koopt, zou je het bewijzen van spreken morgen aan kunnen trekken. Dus is het te lang voor je? Is het net te krap bij je middel? Moet je voor het kledingstuk na het afrekenen naar de maker voor een aanpassing? Ga dan als de wiederweerga op zoek naar een kledingstuk dat wél meteen past. 

7. Werkt het al of moet ik het laten werken?

Bedenk altijd bij het kledingstuk of het past bij iets dat je al in de kast hebt hangen. Of denk je: 'Als ik er nu dit en dit erbij koop of even de knopen verander, dan zou het echt iets kunnen worden'. Niet doen en leg het terug. Stiekem weet je dat het niks gaat worden en zal gaan verstoffen in je kast. 

8. Is het goed of is het geweldig?

Alleen 'geweldige' artikelen gaan de kast in. 'Leuk' is niet goed genoeg.

9. Heb ik zo iets in mijn kast?

Mensen zijn typische gewoontedieren. Dus wanneer je iets leuks ziet, is de kans groot dat je iets soortgelijks al in de kast hebt liggen. Dus stel jezelf de vraag: Zou je een exemplaar dat je nu in je kast hebt er voor op willen geven? Dan mag het mee naar huis. Anders niet.

10. Waarom wil ik dit kopen?

Het is misschien een simpele vraag. Maar het is een goede vraag om er even, al is het vijf minuten, bij stil te staan. Ja, waarom eigenlijk?