Groen

Stappenplan: hoe verpot je een plant

Je herkent het vast: de afgelopen tijd groeit jouw plant niet meer zo snel als voorheen, of je ziet dat jouw plant niet meer zo lekker in zijn vel (blad) zit. Het zou zomaar eens kunnen dat het tijd is om jouw plant te verpotten in een grotere pot.

Je kunt het van de buitenkant niet zien, maar de wortels van jouw plant kunnen het erg benauwd krijgen als ze niet genoeg ruimte hebben. Om te kijken of dit aan de hand is, zal je jouw plant uit de pot moeten halen. Het verpotten van je plant is meer dan je plant van de ene in de andere pot zitten. Er komt een stuk meer bij kijken! In dit artikel vertellen we je alles over de do’s en dont’s van het verpotten van je plant. Daarnaast geven je wat extra tips om je plant een lang en gelukkig leven te geven! 

Een plant verpotten: waarom is het zo belangrijk? 

Misschien heb je jouw plant-pot combinatie wel speciaal uitgezocht en vind je het zonde om weer een nieuwe pot te kopen. Toch is het verstandig even stil te staan bij hoe lang jouw plant al in die specifieke pot zit. Langer dan een jaar? Dan is het toch echt tijd om jouw plant te verpotten. Een plant in een pot heeft natuurlijk veel minder aarde om voedingsstoffen uit te halen dan in de natuur, waar hij in de volle grond staat.

Daarnaast hebben ook de wortels maar beperkte ruimte om op zoek te gaan naar voedingsstoffen en om te groeien. De wortels van je plant zouden zelfs in de knel kunnen komen, omdat de ruimte om te groeien simpelweg op is. Om te voorkomen dat de wortels van je plant verstikken en dat ze geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen is het dus essentieel om de grond zo nu en dan te verversen. Dit kun je dan meteen combineren met het plaatsen in een grotere pot, om meer groeiruimte te creëren.  

Nu je op de hoogte bent van de redenen waarom verpotten zo belangrijk is, kun je aan de slag gaan. We helpen je op weg. 

Stap 1: koop een nieuwe, grotere pot 

Een plant verpotten doe je niet zomaar. Hierboven hebben we uitgelegd dat de wortels meer ruimte nodig hebben. Goed om in je achterhoofd te houden bij het kopen van een nieuwe pot, is dus dat hij significant groter moet zijn dan de huidige pot. Idealiter is de pot zo’n 20% groter dan de huidige pot. Is je huidige pot 20 cm in diameter? Zorg dan dat de nieuwe pot minstens 24 cm in diameter is.  Je nieuwe pot in huis? Goed zo! Maak jouw nieuwe plantenpot dan gereed voor zijn nieuwe bewoner. Nieuwe potten kun je het best even goed wassen met zeep en daarna goed afspoelen met water. Zo maak je ‘m vrij van eventuele bacteriën.

Heb je een terracotta pot gekocht? Deze kun je het beste een dag voordat je gaat verpotten goed in het water zetten. Terracotta potten zuigen namelijk veel water op. Door hem dat al van tevoren te laten doen, voorkom je dat de pot meteen het water van je nieuwe plant opzuigt en deze hierdoor uitdroogt. 

Stap 2: wat heb je nodig? 

Wij vertellen je precies welke benodigdheden je nodig hebt voor het verpotten van je plant. Naast een pot en een plant, heb je potgrond, hydrokorrels en plantenvoeding nodig. Vooral goede potgrond is essentieel voor de gezondheid en groei van je plant. Je hebt natuurlijk makkelijke kamerplanten, die nauwelijks verzorging nodig hebben, maar er zijn ook een aantal veeleisende kamerplanten. Deze hebben meer of specifieke verzorging nodig om in leven te blijven. Zo moet je bepaalde planten vaker water geven én bepaalde potgrond geven. We vertellen je er alles over. 

Universele potgrond 

Als je naar een supermarkt of tuincentrum gaat is er één soort potgrond die ze altijd hebben: universele potgrond. De naam zegt het al, deze potgrond kun je voor elke plant inzetten. Deze potgrond bestaat voornamelijk uit veen en kokos, en is erg luchtig. Universele potgrond houdt water goed vast en werkt in principe met de meeste kamerplanten prima. Echt zeker zijn van je zaak? Voeg dan een handje hydrokorrels en perliet toe.  

Perliet  

Het kan goed zijn dat je nog nooit van Perliet hebt gehoord. Desondanks is het een fijne substantie om te gebruiken om je potgrond wat luchtiger te maken. Perliet is een vulkanisch gesteente in de vorm van kleine witte kiezels. Het voorkomt dat de potgrond drassig wordt en dat je wortels daardoor last krijgen van wortelrot.

Stekjesgrond 

Stekjes zijn jonge plantjes. Om te kunnen kiemen en wortelen hebben deze babyplantjes stekgrond of zaaigrond nodig. Stekgrond bevat veel extra voedingsstoffen, die nodig zijn in de beginfase van een stekje. Het is een luchtige potgrond die goed water vasthoudt. Dit maakt de kans op wortelrot een stuk minder groot! Dus als je een stekje wil oppotten, kun je het beste voor deze potgrond kiezen. 

Mediterrane grond 

Veel kamerplanten die we in Nederland houden, komen oorspronkelijk uit het buitenland. Zo kan het maar zo zijn dat jouw plant Mediterrane roots heeft. Voorbeelden van dit soort planten zijn Vijgenbomen, Olijfbomen of een Citrusplant. Deze planten zijn gewend aan een grond die voor langere periodes erg droog is. Het is een droge grond met veel klei in de bodem en dat is nagebootst in de Mediterrane potgrond. Ook bestaat deze potgrond uit kokos en lava, wat je plant zal helpen met het afweren van ziektes.  

Kokos potgrond 

Bij kokos denk je waarschijnlijk niet direct aan potgrond. Maar toch kan de buitenkant van een kokosnoot, de bruine stroachtige bast, worden gebruikt om potgrond te maken. Deze potgrond is ook nog eens heel luchtig. Kokos potgrond is dus erg geschikt voor het verpotten van een tropische hangplant of kamerplant. Denk hierbij aan een Calathea of Maranta. De kokos potgrond heeft namelijk een iets mindere dichtheid dan reguliere potgrond. Deze soort potgrond komt dichter in de buurt van de grond die tropische planten gewend zijn. Een goede match dus! 

Bonsai potgrond 

Een bonsaiboompje is een plant apart. Als je er wel eens eentje hebt gehad, dan weet je hoe ingewikkeld en veeleisend ze zijn. Aan de andere kant, krijg je er wel een prachtig kunstwerk voor terug als je hem goed verzorgt. Een bonsaiboom is enorm teder en gevoelig. Ze vragen veel aandacht en speciale verzorging. Gelukkig bestaat er zoiets als Bonsai potgrond! Als je deze grondsoort gebruikt voor jouw bonsai, heb je een streepje voor. 

Cactus potgrond 

Potgrond speciaal voor vetplanten en succulenten noemen we ook wel cactus potgrond. Deze grondsoort is speciaal gemaakt voor planten die oorspronkelijk uit een zeer droge omgeving komen. Cactussen komen oorspronkelijk uit woestijngebieden en zijn dus gewend aan een tijd lang zonder water. Cactuspotgrond bootst die grondsoort uit de woestijn na en is dus zeer droog en zanderig. Het water stroomt zo goed door en de wortels kunnen optimaal groeien. 

Zo, nu weet jij alles van potgrond! Zorg dat je de juiste potgrond bij de hand hebt tijdens het verpotten. Ben je klaar om te verpotten? Geef dan als laatste jouw pot even een flinke hoeveelheid water en wacht een uurtje. Zo kan de pot zich voorbereiden op de grote verhuizing! 

Stap 3: maak je nieuwe pot en plant klaar voor de verhuizing 

Heb je jouw pot en potgrond bij de hand? Vul dan jouw nieuwe pot beetje voor beetje met wat potgrond. Begin met een laagje hydrokorrels. Dit zorgt ervoor dat overtollig water kan worden opgenomen en er geen wortelrot ontstaat. Plaats daarna een dun laagje verse potgrond boven op de korrels.  

  Pak nu je oude plant-pot combinatie erbij en haal de plant voorzichtig uit de pot. Dit doe je door de plant voorzichtig los te trekken met je ene hand, en met de andere hand hou je de pot ondersteboven. Zo glijdt de plant gemakkelijk uit de pot. Als de pot los is, hou je een kluit met wortels en zand over. Probeer voorzichtig de aarde tussen de wortels uit te wroeten.  

Stap 4: je plant verpotten 

Als je alle aarde zo goed als verwijderd hebt van de wortels van jouw plant, kun je de plant in de nieuwe pot plaatsen. Vul de zijkanten rondom de wortels aan met verse aarde, zodat je plant overeind blijft staan. Duw tussendoor de potgrond regelmatig aan, je zult zien dat er nog veel meer bij kan. Vul de pot tot een paar centimeter onder de rand. 

Stap 5: de nazorg 

De eerste weken na het verpotten is het belangrijk dat je jouw plant wat extra aandacht geeft en goed in de gaten houdt. Het verpotten kan een flinke naslag hebben op de gezondheid van je plant. Zet jouw nieuwe plant-pot combinatie niet in de volle zon, maar op een plekje met indirect licht en halfschaduw. Geef je plant regelmatig een scheutje water en zorg dat de potgrond altijd licht vochtig blijft. 

Het beste moment om een plant te verpotten 

Je kunt jouw plant het beste verpotten in het voorjaar. Waarom? Omdat je plant in de lente in een groeifase terecht komt. Hij krijgt dan voldoende nieuwe energie om te herstellen van het verpotten. Tijdens het verpotten kan het namelijk voorkomen dat er schade aan de wortels ontstaat. Als dit gebeurt in de winter of herfst, kan het zijn dat jouw plant niet sterk genoeg is om de schade te boven te komen. Er is dan te weinig (zon)licht om de plant van voldoende energie te voorzien.  

Hoe vaak moet je een plant verpotten?  

Dit klusje doe je het liefst niet elke week. Wij hebben goed nieuws: dat hoeft ook niet! De meeste planten houden het maandenlang uit in dezelfde pot. Als leidraad kun je nemen dat je jouw plant één keer in het jaar moet verpotten. Vooral als je wil dat jouw plant verder groeit. Sommige planten, zoals kleine stekjes, kun je wel wat vaker per jaar verpotten. Deze plantjes groeien in het begin namelijk ontzettend snel. Hoe vaak je moet verpotten hangt dus ook samen met de ‘groeikracht’ van je plant. 

Zo, nu weet jij alles over planten verpotten! Een ogenschijnlijk simpel klusje, die toch nog best wat haken en ogen blijft te hebben. Zo moet je rekening houden met wat voor plant je verpot en wanneer je hem het beste kunt verpotten. Als je wil dat jouw plant gezond blijft groeien, is verpotten heel belangrijk. We wensen je veel succes!