Geld

Zo werkt het energieplafond en dit betekent het voor jouw portemonnee

Vanaf 1 januari 2023 is het energieplafond voor de energierekening ingegaan. Kortgezegd betekent dit dat je, tot een bepaalde hoeveelheid die je verbruikt, minder betaalt voor elektriciteit en gas. We zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Waarom een energieplafond?

Stroom, gas en warmte zijn de laatste tijd heel duur geworden. Zo duur, dat veel mensen het niet meer kunnen betalen. Met het energieplafond wil de overheid daar verandering in brengen. Als je onder het plafond blijft, betaal je een aangepast bedrag voor je energie. Dit is verplicht voor alle energieleveranciers. Zo blijft de energierekening beter betaalbaar.

Hoe werkt het?

Het energieplafond is een combinatie van twee factoren: het prijsplafond en het verbruiksplafond. Het prijsplafond bestaat uit alle tarieven die je betaalt voor gas, stroom en warmte. Die zijn als volgt:

  • Gas: maximaal tarief van €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub
  • Stroom: maximaal tarief van €0,40 per kilowattuur tot een verbruik van 2.900 kilowattuur
  • Warmte: €47,39 per gigajoule tot een verbruik van 37 gigajoule

Zoals je kunt zien staat er: “tot een verbruik van”. Dat is het verbruiksplafond. De goedkopere tarieven, gelden namelijk maar tot dat maximum verbruik. Kom je daarboven, dan betaal je voor het deel wat je meer verbruikt, de actuele tarieven van je energieleverancier. Verbruik je bijvoorbeeld 1.500 kuub, dan betaal je voor de eerste 1.200 kuub het tarief van het energieplafond, dus €1,45, en voor de overige 300 kuub de marktprijs van dat moment. Uitzondering: als de prijzen van jouw energieleverancier lager zijn dan de prijzen van het prijsplafond, betaal je gewoon de lagere prijs.

Flexibele tarieven

Er is niet echt een maandelijks plafond. Wel zijn er online diagrammen te vinden die een soort maandelijks plafond opstellen, om je zo te helpen onder het maximum te blijven. Maar de getallen die hierbij staan, zijn slechts indicaties. In de wintermaanden is dit plafond hoger dan in de zomermaanden, omdat je in de winter bijvoorbeeld vaker de verwarming aanzet. Ook kun je je energieverbruik dan als het ware ‘opsparen’. Alles wat onder het maximum blijft, kun je de maand erop extra verbruiken. Maar het geldt ook andersom: als je een maand wat meer hebt verbruikt, is het verstandig om de volgende maand wat zuiniger aan te doen.

Wanneer stopt het?

Het plafond eindigt in principe aan het einde van 2023. Maar, je verbruik wordt berekend bij de jaarafrekening. En die valt bij veel mensen niet op 31 december, maar ergens in het midden van het jaar. De indicatiegetallen van het maandelijkse plafond worden gebruikt om te kunnen berekenen wat je voor en na je jaarafrekening maximaal kunt verbruiken. Let op! Je verbruik neem je niet mee naar je nieuwe contract. Dus als je heel veel hebt gespaard en dan overstapt naar een andere leverancier, begin je gewoon weer bij 0.

Voor wie geldt het?

Het energieplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Dat houdt in: huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven en verenigingen die gebruik maken van stroom, gas of warmte. Voor mensen die onder het verbruiksplafond blijven, scheelt het ongeveer €200,- per maand vergeleken met de gemiddelde marktprijzen van dit moment. De overheid denkt dat zo’n 60 procent van de mensen in Nederland onder het plafond blijft.

Voor de mensen die niet onder het plafond blijven, zal er geen nadeel zijn. Zij hebben gewoon iets minder voordeel dan de anderen. Dat zijn vaak de mensen die een warmtepomp hebben. Maar als je een warmtepomp én zonnepanelen hebt, kun je de opbrengst van de zonnepanelen weer van je verbruik aftrekken.  

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, dat energieplafond. Maar het is wel een manier om de torenhoge energieprijzen in te dammen. Je kunt altijd bij je energieleverancier terecht als je vragen hebt.  

Ook is energie-expert Puk van Meegeren bij ons langs geweest, om het energieplafond nog even haarfijn aan ons uit te leggen. Nog even rustig bekijken wat hij er allemaal over zei? Bekijk hieronder het fragment.