Groen

Wat te doen met je kerstboom na de feestdagen?

Morgen, 6 januari, is het Driekoningen. Dit is de dag dat bij de meeste mensen de kerstboom alweer de deur uit gaat! Het is een klus waar veel mensen misschien tegenop zien, maar het kan ook zorgen voor een beetje rust in je hoofd na die drukke decembermaand. Wist je dat je ook na de feestdagen veel meer kunt doen met je oude kerstboom? Dat maakt deze taak misschien net iets leuker!

Je hoeft niet gelijk je oude kerstboom weg te gooien. Veel delen van de boom zijn namelijk heel goed herbruikbaar. Onze groenexpert Romeo weet precies wat je allemaal kunt doen met de je afgetuigde boom. Je kunt de dennentakjes bijvoorbeeld gebruiken ter decoratie op je eten of drinken, je kunt er prachtige bloemstukken mee maken en, wist je dat je de kerstboom ook opnieuw kunt planten? Romeo vertelt hoe je je boom kunt recyclen en het een tweede leven in kunt blazen!   

Tip 1: Krijg warmte van je kerstboom!  

In deze tijden met de stijgende energieprijzen is het fijn om een houtkachel te hebben, maar daarvoor is natuurlijk ook weer genoeg hout nodig. Je raadt het misschien al, gebruik de stam van je kerstboom! Let er wel op dat je niet zomaar de hele boom op het vuur gooit. Schudt eerst goed de naalden uit de boom. De rest van de stam kun je dan in stukken hakken. Je zult wel eerst alles goed moeten laten drogen. Dit kan enkele maanden duren, maar dan kun je later dit jaar genieten van de warmte van je oude kerstboom!  

Tip 2: Zet je boom buiten 

In veel gemeenten krijgen kinderen een kleinigheidje voor een ingeleverde boom, zoals een lootje voor een loterij of een kaartje voor het zwembad. Als je je eigen boom buiten zet en geeft aan deze kinderen, kun je ze helpen of misschien je eigen (klein)kinderen trakteren op een kleinigheidje of een leuk uitje!   

Tip 3: ‘Sparrenbier’ en ‘dennen-gin’ 

Dennentakken kun je heel goed gebruiken in drankjes of als decoratie op eten. Een voorbeeld van een drankje waarin dennentakken zijn verwerkt is sparrenbier. Sparrenbier is een voorjaarsdrankje wat je ook prima zelf kunt maken. Daarnaast kun je ook de dennentakjes toevoegen aan je gin tonic! Romeo legt ons uit hoe je dit heel gemakkelijk doet.  

Tip 4: Geef je boom een tweede leven 

Als je een boom met een kluit hebt gekocht, kun je deze prima planten in je eigen tuin. En, als je er heel goed voor zorgt kun je deze zelfs volgend jaar opnieuw gebruiken. Als je er zeker van wil zijn dat je boom buiten in de tuin of op het balkon groen en gezond blijft moet je wel op bepaalde dingen letten:

  • Laat allereerst de boom wennen aan de koudere temperaturen. Dit kun je doen door de boom minstens een paar dagen in de schuur, garage of berging te zetten. 
  • Daarnaast moet je erom denken dat de boom niet goed tegen vorst kan.  
  • En wil je de boom volgend jaar opnieuw gebruiken? Dan kun je de boom het beste met pot en al in de grond planten. Laat de pot dan iets boven de grond uitsteken en geef de boom in de eerste paar maanden flink water.
  • Nog een leuke tip: de kerstboom kan in je tuin ook heel goed dienen als snoepboom voor de vogels! Versier de boom met pindakettingen en vetbolletjes, zo help je ook nog de vogeltjes de winter door.  

Tip 5: Behoud de dennengeur het hele jaar door

Je hoort het vaak, mensen willen graag een echte kerstboom omdat ze houden van de geur van de dennentakken. Die geur kun je prima het hele jaar door behouden door de naalden te verzamelen en er een naaldenzakje of potpourri van te maken. Schud eerst de kerstboom goed door elkaar, veeg de naalden samen en doe ze in een mooi zakje wat je eventueel ook nog kunt versieren. Leuk om te zien en natuurlijk heerlijk om te ruiken!   

Tip 6: Maak er prachtige bloemstukken van! 

Romeo heeft ook heel goede tips om de mooiste bloemstukken te maken met je oude kerstboom. Door een mooi bloemstuk te maken van de dennentakken wordt het opruimen van je kerstboom een veel leuker klusje! Romeo heeft tips om een prachtig winter-/voorjaarsstukje te maken met de oude takken van de dennenboom. Het is helemaal geen lastig bloemstuk en dit is alles wat je nodig hebt: 

  • Een helleborus plant in een pot-maat van max. 10-12 cm. (een helleborus is perfect hiervoor omdat het een echte winterbloeier is die nu binnen kan staan, maar later dit jaar naar buiten kan) 
  • Kleine voorjaarsbolletjes (bijv. krokussen, witte druifjes of tulpjes) 
  • Een klein zakje potgrond 
  • Glazen pot of vaas (dit is beter voor de helleborus plant i.v.m. een hogere luchtvochtigheid) 
  • Mos 
  • Poedersneeuw 
  • Dennenboom-takken  

Vervolgens begin je met het maken van het bloemstukje. Dit doe je in de volgorde van onderstaande stappen: 

  1. Start met de potgrond. Bedek de bodem van de vaas met een laagje grond 
  2. Vervolgens plant je hier de helleborus in. Zorg dat deze goed stevig in de potgrond staat
  3. Plant daarna ook de voorjaarsbolletjes hieraan toe. Maak er een mooi bosje van. 
  4. Dan dek je de rest van de potgrond af met het mos en kun je eventueel nog wat blad toevoegen op het mos.
  5. Daarna gaan we de oude kerstboom gebruiken! Haal de naalden van de dennentakjes af en steek deze vervolgens om het bloemstuk in de vaas heen. 
  6. Tot slot kun je wat poedersneeuw toevoegen voor dat winterse effect.   

Zo zie je maar dat je heel gemakkelijk je kerstboom een tweede leven kunt geven. Je kunt je boom recyclen of er creatief mee zijn en een prachtig bloemstukje ervan creëren.  

Bekijk nu het fragment van Romeo bij ons in de studio voor meer tips en inpiratie om je kerstboom een tweede leven te geven.