Vrije tijd

Groetjes uit Heemskerk!

In het Noord-Hollandse Heemskerk vieren ze al de hele week feest, want de PostcodeKanjer van 58,9 miljoen is daar gevallen! Wij gingen op bezoek bij een aantal van de gelukkige winnaars.

Sjon Koelman 

Voor een echte Heemskerkse lekkernij kun je het beste terecht bij bakker Koelman! Daar verkopen ze namelijk de beroemde Ezelsoren. En die vallen zeker in de smaak bij de Heemskerkers. “Op de eerste dag dat we weer open waren na de feestdagen, hebben we er alweer een heleboel verkocht”, vertelt banketbakker Sjon Koelman.   

Maar wat heeft Heemskerk nou eigenlijk met die ezels? Het zit zo: ‘ezel’ is een geuzennaam voor de Heemskerkers, want vroeger werden de aardbeien die er groeiden, vervoerd door middel van ezels. “We werden een keer uitgedaagd door een tijdschrift om een regionaal gebakje te maken, en in Heemskerk kun je dan natuurlijk niet om die ezels heen”, legt Sjon uit. “Zo is het ezelsoor ontstaan, mét aardbei in de vulling. De perfecte combinatie.” 

Doorbakken 

Sjon en zijn vrouw zijn de gelukkige eigenaren van een winnend lot. Bij hen staat het opleuken van de badkamer op de planning. Daarnaast zal er een aardigheidje naar de kinderen gaan. “Maar ik wil ook nog gewoon gebakjes blijven maken!” aldus Sjon. Gelukkig maar!

Yvonne Sinkeldam 

Postbode Yvonne Sinkeldam kent de winnende wijk als geen ander. Weer of geen weer, Yvonne zorgt dat iedereen in de wijk zijn of haar post binnen krijgt! De wijk ligt midden in het centrum van Heemskerk en Yvonne kent iedereen die er woont. 

“Het is een heel leuk stukje oud Heemskerk, prachtig om doorheen te lopen”, vertelt Yvonne. De PostcodeKanjer is ook hét gesprek van de week in de wijk. “Ik heb al aardig wat gesprekken gehad met de bewoners, het heerst wel hier!” Er wordt vooral gespeculeerd over hoeveel geld de winnaars mogen ontvangen. Dat wordt namelijk pas op het wijkfeest bekend gemaakt, dus voor de gelukkigen is het geldbedrag nog een verrassing.  

Op reis 

Ook Yvonne woont in de winnende postcode, maar speculeren, daar doet ze niet aan. “Alles is mooi meegenomen”, vertelt ze. Wel heeft ze al nagedacht over wat ze met het mooie geldbedrag gaat doen. Zo staat het opknappen van de badkamer al even op de planning. Ook lekker op vakantie met de camping lijkt Yvonne heerlijk. Maar, dan wel naar een plaats met iets beter weer.  

Martin de Caluwé 

Martin de Caluwé noemt zichzelf een ‘import-Heemskerker’. Hij heeft er namelijk niet zijn hele leven gewoond. Maar, dat maakt zijn liefde voor het dorp zeker niet minder groot.  Op dit moment is Martin secretaris en penningmeester bij Stichting Vrijwilligers Kasteeltuin Assumburg.  

Heemskerk stond ooit vol kastelen. Een deel daarvan ligt nu onder de grond. Kasteel Assumburg is één van de weinige die nog boven de grond staat. Maar, eigenlijk is het helemaal geen echt kasteel, maar meer een soort extra huis voor rijke families. Wel is er een slotgracht en een grote tuin. “Maar die waren er eigenlijk vooral als pronkstuk, zodat de familie kon laten zien hoe rijk ze waren”, vertelt Martin. Het kasteel en de tuinen zijn in prachtige staat te bewonderen én je kunt er zelfs overnachten. “Ik denk dat het doen van vrijwilligerswerk in het dorp me wel een zo goed mogelijke ‘echte’ Heemskerker maakt!”  

Een mooi gebaar 

Zelf hebben Martin en zijn vrouw ook een lot met één van de postcodes die in de prijzen zijn gevallen bij de PostcodeKanjer! Wat gaan zij doen met dit mooie bedrag? “Wij hebben eigenlijk alles al wat we willen hebben”, aldus Martin. “Wel hebben we kinderen en kleinkinderen, dus we gaan er iets leuks mee doen voor hen.” Dat vinden wij een prachtig gebaar! 

Lucienne

Ook Lucienne is één van de gelukkige winnaars! “Ik denk dat iedereen in het complex die een lot heeft, net zo blij is als ik”, vertelt ze. “De verhalen gaan hier goed rond!” Wel moeten ze nog heel eventjes wachten totdat ze weten hoeveel hun loten precies waard zijn.  

Goede timing

Die PostcodeKanjer had op geen beter moment in Heemskerk kunnen vallen voor Lucienne. Ze gaat namelijk binnenkort verhuizen. “Het komt heel goed uit! Ik ga van één hoog, naar een benedenwoning met een tuin.” De geldprijs kan ze daar mooi voor gebruiken. Ook wil Lucienne iets met haar kinderen en kleinkinderen gaan doen. Ze kan in ieder geval niet wachten tot het wijkfeest, waar ook Wolter Kroes en Samantha Steenwijk zullen optreden. “Ik ga zeker dansen!” aldus Lucienne. Het wordt goed gevierd! 

Zoals je kunt zien is Heemskerk dus een prachtige plaats met superleuke mensen. Van heerlijke gebakjes tot mooie kastelen, Heemskerk heeft het allemaal! Wanneer kom jij eens langs?