Cultuur

Vincent Jannink is de winnaar van de ANP Nieuwsfoto 2022

Juryleden Daniëlle Arets en Leo Blom vertelden maandag bij Koffietijd dat de winnaar van de ANP Nieuwsfoto 2022 snel gekozen was. Maar wie? Dat mochten ze nog niet verklappen. Gistermiddag om 17.00 uur was het zo ver: Vincent Jannink mocht de prijs ontvangen en won met zijn foto van het opvangcentrum in Ter Apel.

"Het is gewoon hier om de hoek, dat is raar. Het lijkt gewoon een warzone waar je naar zit te kijken. Bizar", zei Patrick al bij het zien van de foto afgelopen maandag.

Zachtroze 

Juryvoorzitter Leo zegt over de keuze van de winnende foto dat "het zeer indringend is en het een beklijvend beeld geeft van asielzoekers. Eén van de belangrijke thema’s van 2022." En dat is inderdaad wat je op de foto ziet. Op de foto is het opvangcentrum in Ter Apel te zien. Een plek die zeer omstreden was afgelopen jaar. Je ziet asielzoekers in zwarte slaapzakken op de grond liggen. De reden? Die nacht moesten zij buiten doorkomen vanwege het overvolle opvangcentrum. Eén man, springt er op beeld echt uit. Omdat hij niet in het zwart is, maar in een zachtroze kleed op de grond zit. Patrick zegt over de foto dat het bijna lijkt alsof het geregisseerd is. Maar dat is absoluut niet het geval, meent ook Leo. 

"Het is bijna pijnlijk om te zeggen dat dit een prachtige foto is", vertelt Danielle bij Koffietijd. Want de situatie zelf is natuurlijk verschrikkelijk. "Maar de eentonige zwarte kleuren en het zachtroze als 'centerpiece' maakt de foto heel bijzonder."

Genomineerden

Op 10 januari zaten meerdere fotografen in spanning te wachten op de uitslag. Want naast Vincent waren ook vier anderen genomineerd. Zo ook Ramon van Flymen. Hij fotografeerde Oekraïense vluchtelingen na hun aankomst op Amsterdam Centraal. Ook werd hij genomineerd door zijn foto van de drukte op Schiphol, dat vooral heel herkenbaar is. Maar ook Laurens Bosch was een kanshebber, met de man in camouflagekleding na de gijzeling in de Apple Store. Al ging hij niet met lege handen naar huis, want hij ging er vandoor met de publieksprijs. En de laatste genomineerde was Rob Engelaar, met een foto van de stille tocht in Kerkrade, voor de vermoorde Gino. 

Voelt zich vereerd

Winnaar Vincent Jannink komt uit Nijverdal en is werkzaam als nieuwsfotograaf bij De Twentsche Courant Tubantia. Vincent is blij en voelt zich vooral vereerd door de winst. Maar zijn eerste reactie blijft bescheiden: "Ik fotografeer nooit voor een prijs. Mijn prijs is wanneer een foto van mij wordt gepubliceerd."

Over ANP Nieuwsfoto

De ANP Nieuwsfoto van het jaar is een prestigieuze prijs voor persfotografie. "Behalve dat het een mooi plaatje is, moet het ook nieuwswaardig zijn", vertelt Daniëlle bij Koffietijd. "Het moet een moment zijn dat in ons geheugen zit, dat herkenbaar is. Een foto waar je het vaker over hebt. Het moet sprekend zijn, kenbaar zijn en goed in beeld gebracht zijn." De foto van Vincent Jannink voldoet aan al deze facetten. Geen wonder dat de jury hier unaniem en snel over uit waren. Gefeliciteerd Vincent!