Gezin

Hoeveel eetkamerstoelen heeft een eettafel nodig?

Hoeveel eetkamerstoelen een eettafel nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de grootte van de stoelen, de beschikbare ruimte en de aantal personen in je huishouden.

Maar ook de stijl die je wil doorvoeren in de eetkamer komt om de hoek kijken. Daarom vertellen we je alles over eettafels en het juiste aantal stoelen zodat je de perfecte opstelling kiest.

Kies stoelen op basis van de grootte van de tafel

Om te bepalen hoeveel eetkamerstoelen een eettafel nodig heeft, is het van belang om de lengte en breedte van je eettafel te meten. Hierdoor kies je de juiste hoeveelheid stoelen, zonder in te leveren op gemak. Het is daarnaast ook fijn dat je genoeg ruimte creëert tussen elke stoel waar een persoon komt te zitten. Houd hierbij rekening met ongeveer 50 centimeter per persoon rond te tafel. Deze ruimte is namelijk belangrijk om goed en comfortabel te kunnen tafelen. 

Houd rekening met de grootte van je ruimte

Ten tweede moet je bij het kiezen van eetkamerstoelen, rekening houden met de totale grootte van je eetkamer en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor stoelen. Op deze manier zet je de kamer niet overvol met stoelen, maar zorg je ook niet voor te weinig stoelen voor je gasten. Meet vooraf de totale ruimte die je hebt en kies op basis hiervan de hoeveelheid stoelen.

Kies stoelen op basis van de vorm van de tafel

Naast de grootte van de tafel, is de vorm van de eettafel een must bij het kiezen van eetkamerstoelen. Iedere vorm heeft namelijk niet hetzelfde aantal stoelen nodig. Een ovale en ronde tafel zijn bijvoorbeeld ideaal voor kleine ruimtes en hebben daardoor niet veel stoelen nodig. Niet gek, want anders wordt de ruimte overspoeld met stoelen. Een rechthoekige tafel komt beter van pas in een grote ruimte en is daardoor mooier met meerdere stoelen. Oftewel; de vorm van de tafel gaat hand-in-hand met het aantal stoelen dat aan een tafel past.

Creëer voldoende loopruimte

Naast ruimte om de stoelen aan en af te kunnen schuiven en plaats te nemen aan tafel, speelt loopruimte rondom de eettafel een belangrijke rol. Houd dus bij het kiezen van eetkamerstoelen de loopruimte in gedachte. Voor de gemiddelde loopruimte moet je zo’n 60 centimeter rekenen. Wanneer je die lengte aanhoudt, weet je zeker dat je geen opgepropte eethoek krijgt.

Bedenk hoeveel gasten je gewoonlijk ontvangt

Een ander punt waar je stil bij moet staan, is de omvang van je huishouden en de mensen die je gewoonlijk over de vloer krijgt voor maaltijden. Denk goed na over de hoeveelheid mensen die je regelmatig ontvangt en overweeg om voldoende stoelen te kopen voor die aantal. Hierdoor kom je geen stoelen tekort en kun je regelmatig met z’n allen borrelen aan tafel. Heb je vaak gasten over de vloer? Wellicht komen een aantal stoelen goed van pas. Gewoon voor het geval dat.

Let op de stijl die je wil doorvoeren

Je persoonlijke stijl is een belangrijk element voor het kiezen van de juiste eetkamerstoelen. Houd daarom de stijl van je eettafel en de algehele esthetiek van de eetkamer in gedachte bij het kiezen van eetkamerstoelen. Je wilt namelijk dat de stoelen bij de tafel en het algemene ontwerp van de kamer past. Op deze manier creëer je samenhang in de eetkamer in de stijl die je mooi vindt.