Gezondheid

Hoe lamabloed pijn kan verlichten bij mensen met artrose

We kennen de lama allemaal als het dier dat in je gezicht spuugt als je te dichtbij komt, maar de lama blijkt nu ook effectief te zijn bij de bestrijding van ziektes als artrose.

In Koffietijd praat professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente over het gebruik van lamabloed en vertelt ervaringsdeskundige van ReumaNederland, Sandra Ahoud, over de impact van artrose op je leven.   

Hoe werkt het?

Veel mensen met reuma hebben last van pijn in de gewrichten. Pijnverlichting is daarom van groot belang. De geneesmiddelen als biologicals zijn al bekend: dit zijn kleine antilichamen die in staat zijn om verlichting te brengen bij klassieke reuma. Alleen is het maken van deze moleculen heel erg complex en ook vrij duur. Nu blijkt dat er in het bloed van lama's kleine stofjes zitten die net zo effectief zijn. En omdat ze zo klein zijn, is het ook veel makkelijker om te produceren.  

Diervriendelijkheid

De lama maakt de antilichamen echter niet zelf. Hiervoor moeten de dieren gevaccineerd worden, waarna bloed van de lama wordt afgenomen. Volgens professor Marcel is dat een minimale ingreep. Je zou het kunnen vergelijken met een coronavaccinatie. Na zo'n één à twee dagen na de prik voel je je misschien niet zo heel fit, maar je plukt er vervolgens wel de vruchten van omdat je immuunsysteem beter tegen het virus kan. Zo ook bij de lama. 

1,5 miljoen Nederlanders

Deze manier van pijn verlichten is voor mensen met artrose echt een uitvinding. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten aangetast. De kwaliteit van je kraakbeen gaat dan achteruit. Maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben last van artrose. Zo lang er geen medicijn is, verwacht ReumaNederland dat 2,5 miljoen mensen in 2040 lijden aan atrose. Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan ReumaNederland dit soort onderzoeken blijven doen.