Entertainment

Geen FM meer: is de digitale radio dé radio van de toekomst?

De traditionele vorm van radio lijkt uit te sterven. FM, oftewel analoge radio zou worden ingeruild voor digitale radio. Niet alleen vanwege de betere geluidskwaliteit, maar ook door de grotere capaciteit waardoor meerdere regionale, landelijke en internationale radiostations kunnen zenden.

Het luisteren naar de radio staat dus op het punt om te veranderen. Om die reden praat radio-dj Michiel Veenstra ons bij over deze switch. 

Digitaal luisteren

Misschien doe je het zelf ook al: je streamt een radiozender vanaf je laptop, Google Home of via Sonos. Of luistert via de app op je telefoon. Het zijn allemaal manieren van streamen via de digitale radiozender. Al is het volgens Michiel nu zo dat verreweg de meeste mensen via FM luisteren. Omdat de meeste auto’s een oude vertrouwde FM radio hebben. Maar ook de 'klusradio's' of radio's op werk zijn allemaal FM. 

Ondanks dat, neemt het luisteren via de digitale radio in flinke mate toe. "Daarom is de wens vanuit de overheid om niet alleen in Nederland, maar in heel Europa FM te vervangen door DAB+ en online. Een andere reden is omdat FM masten duur zijn: de onderhoud kost veel geld en het vreet stroom. Als je dat vergelijkt met digitaal, is dat een stuk slimmer en goedkoper", aldus Michiel. We kunnen er volgens de radio-dj zeker van zijn dat deze switch gemaakt gaat worden. Omdat meerdere Europese landen de voordelen van de verandering al hebben benoemd. Ondanks dat er nog geen harde datum is, gaat de overheid ervanuit dat FM nog twaalf jaar zal bestaan in verband met vergunningen. 

Onbekende termen

Waarschijnlijk ben je - bij het lezen van dit artikel - al meerdere (onbekende) termen tegengekomen, als het gaat om de radio van de toekomst. Daarom hierbij een beknopte uitleg. Je hebt FM, de digitale radio, internetradio en DAB+. Eén ding is simpel, FM is de analoge ouderwetse radio. Dat is de vorm van radio waarbij het geluid kraakt als je een beetje buiten het ontvangst van de mast bent. De term DAB+ staat voor Digital Audio Broadcast, en is het Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal. De digitale radio is eigenlijk een verzamelnaam voor internet én DAB+. Als daarbij het internet ontvangst wegvalt, is er gewoon niks. Dan krijg je gewoon geen plaatje binnen. 

Terug in de tijd

Hoe fijn al deze nieuwe ontwikkelingen ook zijn, de ouderwetse radio blijft lekker nostalgisch. Als we het hebben over de analoge radio, kunnen we flink terug in de tijd. Op 6 november 1919 begint namelijk de Nederlandse radiogeschiedenis. Ingenieur Hans Idzerda zendt op dat moment vanuit zijn huis voor het eerst twee uur lang muziek uit. Het is het begin van een mooi radiotijdperk, dat daarna steeds toegankelijker werd voor het publiek. 

De fascinatie voor radio is voor Michiel met name begonnen door het spelen bij vriendjes. "Mijn ouders hadden niet vaak de radio aan, maar bij mijn vriendje stond het altijd aan. De muziek vond ik leuk, maar de gesprekken en de lol die mensen hadden vond ik nog leuker. Het leek mij een magische wereld. Toen ik negen was, begon ik met sparen voor een eigen radio. Daar is het helemaal losgegaan." 

Ook Loretta vond de radio een magisch fenomeen. En dan met name de ouderwetse radio, waarbij je aan het groene oog moest draaien. "Als het groene oog helemaal vol groen was, dan had je heel zuiver geluid. Dan moest je op de milimeter eraan draaien en had je goed geluid, dat was magisch." Quinty heeft meer herinneringen aan de nieuwere versie van de radio met een flinke antenne. "Dan zat je daar zo mee te hannessen. Anders hoorde je zo'n vervelende ruis." En dat probleem is over een aantal jaar dus écht verleden tijd. 

Wat is jouw eerste herinnering aan de radio?