Entertainment

Acteur Jim Carrey blaast vandaag 61 kaarsjes uit!

Jim Carrey is jarig! De grappenmaker en acteur mag vandaag 61 kaarsjes uitblazen

Bijzondere lichaamsbewegingen, aparte stemmetjes en flexibele gezichtsuitdrukkingen: de acteur staat er allemaal bekend om. Jim Carrey komt oorspronkelijk uit Canada en werd beroemd door zijn rol in de komedieserie ‘In Living Color’, uit 1990.

Carrey zit dus al best wat jaren in het vak. Hij is het meest bekend van zijn rollen in ‘Ace Ventura: Pet Detective’ (1994), ‘Dumb and Dumber’ (1994) en ‘The Mask’ (1994). Maar, er zijn genoeg films te noemen die het hebben gemaakt dankzij de kunsten van de acteur.

De man achter het masker

Wie is Jim Carrey nou eigenlijk? Al van jongs af aan was hij een extravert persoon. Als kind trad hij vaak op voor iedereen die maar wilde kijken. Toen hij tien jaar oud was stuurde hij zelfs zijn CV naar ‘The Carol Burnett Show’. Op de middelbare school kreeg hij aan het einde van elke dag een paar minuten de tijd om stand-up routines te doen voor zijn klasgenoten.

Stand-up

Jim Carrey begon dan ook in stand-up. Hij maakte zijn debuut in Toronto, bij een van de lokale clubs. Hij stopte met de middelbare school en werkte jaren aan zijn imitaties van beroemdheden. In 1979 verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij een regulier optreden kreeg in ‘The Comedy Store’. Hij maakte daar zo veel indruk, dat hij werd aangenomen als openingsact. Toen hij een klein rolletje kreeg in een sitcom groeide zijn passie voor acteren. Zo kwam hij uiteindelijk ook bij ‘In Living Color’ terecht, wat ervoor zorgde dat hij steeds meer rollen kreeg.

Uitgebreid CV

Wie kan er nou niet een rijtje films opnoemen waar Jim Carrey in heeft gespeeld? ‘Dumb and Dumber’, ‘The Mask’, ‘Batman Forever’, ‘The Truman Show, ‘The Cable Guy’, ‘Yes Man’, ‘Liar Liar’ en natuurlijk ‘The Grinch’ zijn allemaal films waarin hij uitblonk. Met ‘How the Grinch Stole Christmas’ waren ze wel een jaar bezig, waarvan Jim 92 dagen lang in het groene kostuum moest overleven. Hij werd zelfs getraind door de CIA om het pak te kunnen dragen, omdat je onder zo veel lagen make-up en kostuum verborgen gaat.

Wat je nog niet wist

Iedereen kent iedereen in Hollywood, zou je denken. Vooral wanneer je hoort dat Jim Carrey een bijzondere vriendschap had met niemand minder dan Tupac Shakur. Zij werden goede vrienden in de jaren ’90. In 1995 zat Tupac negen maanden in de gevangenis en in die tijd schreef Carrey hem veel brieven om hem aan het lachen te maken en een hart onder de riem te steken.

Naast acteren en stand-up heeft Jim Carrey nog een talent: schrijven! In 2013 kwam zijn kinderboek ‘How Roland Rolls’ uit. Het boek gaat over een golf in de oceaan die Roland heet. De golf denkt na over de consequenties die volgen wanneer hij eindelijk het strand op rolt. Carrey schreef het boek én schetste de illustraties uit.  

Je hebt het misschien de laatste tijd al gemerkt, maar Jim Carrey is iets minder in de picture. De acteur houdt zich sinds 2011 minder bezig met acteren. Wat hij dan doet met z’n tijd? Schilderen! Hij hield dit lang stil, maar in 2017 bracht hij voor het eerst zijn werk naar buiten, tijdens een compositie genaamd ‘Sunshower’ in Las Vegas. Hij voelt zich vrij tijdens het schilderen en is volledig geïnvesteerd wanneer hij bezig is. Benieuwd naar zijn werk? In een mini documentaire 'I Needed Color' laat hij zijn werk in de studio zien.

Eénenzestig kaarsjes

Op 17 januari mag Jim Carrey maar liefst eenenzestig kaarsjes uitblazen! Met een carrière waar je U tegen zegt, is dit dan de perfecte leeftijd om met pensioen te gaan? De acteur, die de laatste jaren dus al minder actief was, is naar eigen zeggen wel klaar met het werk. Het rustigere leventje dat hij nu leidt, bevalt hem prima. Maar wees gerust, want hij geeft ook aan dat hij toch een kleine slag om de arm houdt. Mocht er een script voor hem zó erg uitblinken, dan zou hij nog even verdergaan.  

Welke film is jouw favoriet? Wij wensen de alleskunner Jim Carrey in ieder geval een hele fijne, rustige verjaardag toe.