Gezin

Help jij een hulphond in spé aan een goed tijdelijk huisje?

Gastgezinnen zijn voor Hulphond Nederland onmisbaar. In het eerste levensjaar van de pups wordt in het gastgezin de basis gelegd voor de opleiding tot hulphond. Helaas is daaraan momenteel een tekort. Daarom is Hulphond Nederland dringend op zoek naar nieuwe tijdelijke baasjes.

Tekort aan gastgezinnen 

Het aantal gastgezinnen is altijd in beweging. Jaarlijks worden er ongeveer 110 pups bij gastgezinnen in huis geplaats, maar ieder jaar zijn er ook een aantal gezinnen die stoppen. Zo zijn er mensen die ervoor kiezen om een eigen hond aan te schaffen, mensen die meer gaan werken of mensen die te weinig tijd hebben voor de opvoeding van een pup. Daarom zijn er altijd nieuwe mensen nodig, maar op dit moment is er sprake van een tekort. Er staan zogezegd geen nieuwe gastgezinnen in de wacht, waardoor er simpelweg geen plek is om nieuwe honden te plaatsen.  

Van pup tot opgeleide hulphond 

Toekomstige hulphonden wonen in het eerste jaar bij een gastgezin in huis. Dit is voor een hond namelijk de ideale omgeving om kennis te maken met de wereld. Wanneer de pup acht à negen weken oud is, komt hij in huis. Hier wordt de toekomstige hulphond net als een gewone pup opgevoed. Hij leert basiscommando’s en – vaardigheden zoals zit, lig, blijf en om netjes aan de lijn te lopen. Ook gaat de pup mee op pad als het gezin een dagje naar het museum of een attractiepark gaat. De pup is een volwaardig gezinslid. Daarnaast leert hij tijdens speciale trainingen de eerste vaardigheden voor de opleiding tot hulphond. Als de hond ongeveer vijftien maanden oud is, is hij klaar voor de vervolgopleiding.   

Help jij een hulphond in spé aan een goed tijdelijk huisje?  

Hulphond Nederland is dringend op zoek naar nieuwe gastgezinnen die hulphonden in spé met open armen in hun gezin willen ontvangen. Heb jij een stabiel huishouden, ben jij fysiek in staat om een jonge hond de nodige begeleiding te geven en wil jij een hele leuke tijd tegenmoet gaan? Meld je dan aan als gastgezin bij Hulphond Nederland.  

Hulphond Nederland kan onder andere dankzij de jaarlijkse steun van de Nationale Postcode Loterij nieuwe hulphonden opleiden.   

Profiel van een gastgezin 

  • Een stabiel gezin of huishouden. 
  • Fysiek en mentaal in staat de pup of jonge hond de nodige begeleiding te geven. 
  • In het bezit van een auto om naar trainingslocaties en dierenarts te rijden.  
  • Het gastgezin heeft zelf kinderen of kinderen in de directe leefomgeving waarmee de pup regelmatig in contact kan komen. 
  • De pup mag vanaf een leeftijd van +/- 5 maanden maximaal 4 uur per dag alleen zijn. 
  • Een (parttime) baan is bespreekbaar, mits de pup mee kan naar het werk of er iemand thuis is die actief bij de opvoeding/training betrokken is om op de pup te passen.  
  • Het gastgezin volgt de trainingen die Hulphond Nederland aanbiedt en volgt de aanwijzingen van de gastgezinbegeleider op. 
  • Het gastgezin is in staat om goed te luisteren en vindt het leuk om te leren. 
  • Indien het gastgezin een eigen hond heeft, is deze minimaal één jaar oud. Bovendien is dit een sociale hond zonder gedragsproblemen.