Entertainment

Zo veel meer dan een knappe actrice: Audrey Hepburn 

Op 20 januari 1993 overleed actrice, humanitair activiste en stijlicoon Audrey Hepburn op 63-jarige leeftijd. Vandaag is dat precies 30 jaar geleden. Maar wie was de meest bekende Hollywood actrice uit de jaren 50 en 60 precies?  

Zowel op het witte doek als daarbuiten stal Audrey Hepburn harten met haar schoonheid, manier van acteren en ongedwongen charme. Daarnaast ze een waar mode-icoon met haar kenmerkende eenvoud. Maar, Hollywood’s sweetheart was zo veel meer dan de filmster met een mooi koppie.  

Van Nederlandse bodem: Adriaantje 

Audrey Hepburn werd in het Belgische Elsene geboren. Ze was dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Ruston en de Nederlandse Ella barones van Heemstra. Audrey Hepburn is dus stiekem ook een beetje Nederlands trots, want ze is dus half Nederlands. Thuis werd Audrey altijd Adriaantje genoemd. Het leuke is dat Audrey ook vloeiend Nederlands sprak.  

Na een aantal jaar scheidden Audrey’s ouders en Audrey gaat bij haar vader in Londen wonen. Audrey werd op een privéschool in Kent gezet, waar zij balletlessen ging volgen; het begin van een levenslange passie. Toen de oorlog uitbrak was moeder Ella van mening dat haar dochter veiliger zou zijn in Nederland en ze verhuisde naar Arnhem. De Duitsers vielen Nederland binnen en de familie raakt al hun bezittingen kwijt. Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden, bleef Audrey haar passie voor ballet behouden. Als afleiding ging ze balletles aan jongeren geven en ze gaf geheime balletvoorstellingen om fondsen te werven voor het verzet. Volgens Audrey misschien wel het beste publiek wat ze ooit heeft gehad, ondanks dat zij geen applaus van ze kon ontvangen.  

Na de oorlog en begin van de roem 

Na de oorlog verhuisden Audrey en haar moeder naar Amsterdam. Audrey ging daar aan de slag als fotomodel en kreeg een aantal kleine acteeropdrachten. Daarnaast zette Audrey zich nog steeds graag voor anderen in en werkte als vrijwilliger in een ziekenhuis waar gewonde soldaten lagen.  

Audrey’s droom om ballerina te worden had ze nog steeds. Ze verhuisde daarom samen met haar moeder naar Engeland, maar helaas kreeg ze te horen dat deze droom er niet in zat. Door de ondervoeding tijdens de oorlog was ze verzwakt en met haar 1 meter 70 was te lang voor een ballerina. Ondanks de enorm teleurstelling, ging Audrey door. Ze ging verder met modellenwerk en begon met acteren in speelfilms. Naar eigen zeggen, om de rekeningen te betalen. Al gauw sleepte ze haar eerste hoofdrol binnen in een Franse film. Tijdens de opnames werd ze opgemerkt door schrijfster Colette, die haar wilde als hoofdrol in het door haar geschreven stuk ‘Gigi’: een Broadwayproductie.  

Van Broadway en het witte doek 

Na een succesvolle reeks op Broadway deed Audrey auditie voor de film ‘Roman Holiday’. Dit werd haar grote doorbraak. Voor deze Hollywood-rol kreeg Audrey een Oscar voor Beste Actrice. Gedurende de rest van haar carrière werd zij hier nog maar liefst vier keer voor genomineerd. Ook voor haar rol in de welbekende film ‘Breakfast at Tiffany’s’ won ze een Oscar. Ditmaal voor het zingen van het lied ‘Moon River’.  

Tijdloos en klassiek 

Audrey was niet alleen succesvol op het witte doek, maar ook als stijlicoon. Audrey’s stijl was altijd tijdloos en klassiek. Ze hield van verfijnde eenvoud en weigerde schoudervullingen en gevulde bh’s te dragen. En verfrissend, ze droeg altijd platte schoenen. Volgens kostuumontwerper Edith Head was Audrey een meisje die er doelbewust anders uit zag dan andere vrouwen. Een typische Audrey Hepburn-look is de look uit ‘Roman Holiday’: een wijde rok, eenvoudig wit bloesje met opgerolde mouwen en losjes om haar hals een geknoopt sjaaltje.  

In Audrey’s volgende film ‘Sabrina’ mocht zij zelf de kleding van haar personage kiezen. Ze boekte meteen een vliegtuig naar Parijs om Hubert de Givenchy te vragen om haar te kleden. Een levenslange samenwerking én vriendschap ontstond. Van haar filmoutfits, tot aan rode loper looks én zelfs haar bruidskleding, Hubert ontwierp het allemaal.  

De iconische Breakfast at Tiffany-look 

Hubert verzorgde ook haar styling voor de film ‘Breakfast at Tiffany’s’. Hij kleedde haar in een zwart kort jurkje en in een lange zwarte jurk. Dit was het begin van de little black dress!  De look uit ‘Breakfast at Tiffany’s’ is de meest gekopieerde look van Audrey. In de openingsscène van de film draagt de actrice een lange zwarte nauwsluitende jurk met een hoge knot, lange handschoenen en zonnebril. Zoals Audrey zelf zei: “Doe je haar in een hoge knot, zet een zonnebril op en draag een zwart jurkje en je bent mij!”  

Einde en nieuw begin van een rijke carrière 

In 1967 besloot Audrey zich terug te trekken uit de filmindustrie. Ze wilde zich focussen op haar belangrijkste taak in het leven: moeder zijn. Na jaren in Rome en Zwitserland te hebben gewoond en alle aandacht op haar kinderen te hebben gehad werd Audrey gevraagd om goodwillambassadeur te worden van Unicef. Gedreven door haar herinneringen aan de tijd in Arnhem en haar eeuwige dankbaarheid en vertrouwen in wat Unicef doet voor kinderen, nam ze deze rol meteen aan. Ze bezocht door oorlog verscheurde landen en humanitaire rampgebieden. Ze was enorm betrokken bij Unicef. 

In 1992 kreeg Audrey last van hevige buikpijnen. Na onderzoek in Amerika bleek dat ze leed aan een vorm van darmkanker. Nog geen drie maanden na de eerste diagnose stierf Audrey op 63-jarige leeftijd. Maar Audrey’s erfgoed leeft voort in haar zoons. Haar zoon Luca heeft de leiding over het Audrey Hepburn Children’s Fund en zoon Sean is erevoorzitter van The Audrey Hepburn Society bij de Amerikaanse afdeling van Unicef.  

Een mooi nalatenschap dat Audrey heeft achtergelaten. Een geweldige en inspirerende actrice, stijlicoon, maar bovenal een mens dat zich altijd wil inzetten voor anderen.