Entertainment

Hans Dorrestijn voor het laatst op de planken: ‘t houdt een keer op 

Cabaretier en schrijver Hans Dorrestijn heeft al een rijke carrière achter de rug. Over een aantal maanden mag Hans de 83 aantikken, momenteel staat hij echter gewoon nog fier op het podium. Maar zoals de titel van zijn theatertour al zegt: ‘t Houdt een keer op.  

Is dit de laatste keer dat Hans te zien zal zijn op het podium? Wij spraken hem vandaag over zijn wapenfeiten én over zijn grote voorliefde voor de natuur.  

Oeuvre in de Nederlandse literatuur 

Hans Dorrestijn is cabaretier, (tekst)schrijver en vogelaar. Hans staat bekend om zijn tragikomische stijl en als schrijver heeft hij een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan. Hij schreef teksten voor onder andere Herman van Veen, Joost Prinsen en Adèle Bloemendaal. Ook schreef hij mee aan verschillende televisieprogramma’s zoals ‘De Stratemakeropzeeshow’ en ‘Het Klokhuis’. Verder schreef hij kinderboeken en gedichten voor volwassenen. Met zijn ‘Dorrestijn’s Vogelgids’ ontpopte hij zich in 2007 tot de bekendste vogelaar van ons land. In 2015 kreeg Hans de Tollenprijs toegekend voor zijn werk en bijdrage aan de Nederlandse literatuur. In 2020, ter ere van zijn 80ste verjaardag verscheen ‘Wensvogels’ wat inmiddels acht keer is herdrukt.  

Plankenkoorts 

In 1973 staat Hans voor het eerst op de podia van de Nederlandse theaters met zijn show ‘Bofkont’. Zoals Hans zelf ooit heeft gezegd, vergaat hij destijds van de zenuwen en de theaterzalen blijven grotendeels leeg. Maar het tij kan keren, want het succes komt langzaam opgang voor Hans. Met elke positieve recensie wordt de zaal voller en voller en ook de plankenkoorts wordt steeds minder. In 1995 komt Hans met het programma ‘Gesmolten ijsberen’, wat echt een succes is om zijn zwartgallige humor. Ook al had Hans in het theater een langzame start, hij heeft inmiddels veel successen geboekt. Denk aan een uitverkocht Carré. En momenteel staat Hans, voor de laatste keer, in het theater met zijn voorstelling ‘’t Houdt een keer op’.  

‘t Houdt een keer op  

Zoals de titel van de voorstelling van Hans al impliceert, is dit Hans zijn afscheidsvoorstelling. Want ja, ‘t houdt een keer op. Ook voor Hans. Het liefst zou Hans nog jaren blijven spelen, want hij heeft nu het succes waar hij altijd al naar heeft verlangd. Maar zoals hij zelf zegt: “Mijn lichaam heeft het laatste woord.”  

Gelukkig geniet Hans nog vol overgave van staan op het podium met zijn laatste voorstelling, die naar eigen zeggen een gezellige mix van kleine en grote rampspoed is. Van je eigen aftakeling, naar het verlies van vrienden, digitale vervreemding, stijgende temperaturen, tot aan het ergeren aan kunstgras. Het komt allemaal voorbij in Hans’ voorstelling vol humor. De voorstelling krijgt lovende recensies in de kranten, maar voor Hans blijven de reacties van de volle zaal toch het belangrijkst. Want de volle zalen is waar Hans altijd van heeft gedroomd.  

Op de vraag hoe hij op zijn 82ste nog meerdere keren per week op het podium kan staan én boeken kan schrijven, antwoordt Hans: “Omdat ik langzaam op gang ben gekomen. Ik heb doorgesukkeld en heb een lange tijd nodig gehad. Optreden heb ik altijd zwaar gevonden, maar op een gegeven moment ben ik het leuk gaan vinden. De laatste zes jaar heb ik heel veel publiek. Het succes geeft mij de inspiratie om door te gaan. Ik vind het heerlijk.”