Dieren

Nederlanders eten nog steeds veel vlees 

In Koffietijd koken wij regelmatig heerlijke gerechten zonder vlees. Er zijn namelijk genoeg alternatieven om een lekker gerecht mee op tafel te zetten. De schappen in de supermarkt liggen er vol mee. Ondanks de goede alternatieven eten Nederlanders nog steeds veel vlees.   

De gemiddelde Nederlander eet zo’n 38,1 kilo vlees per jaar. Dit aantal schommelt ieder jaar hier en daar een ons of kilo. Sinds de eerste peiling in 2005 is het gebruik slechts 300 gram per persoon gedaald. Dit laat zien dat de vleesconsumptie in Nederland de afgelopen jaren amper veranderd is. 

Positieve ontwikkelingen 

Ondanks dat Nederlanders nog steeds veel vlees eten zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo heerste er de afgelopen jaren vooral een negatief beeld over minder vlees eten. Het was flauw én er waren weinig vleesvervangers in de supermarkt te vinden. Inmiddels is dit beeld veranderd. Mensen staan meer open om te kijken naar andere opties én vleesvervangers zijn niet meer weg te denken uit de schappen in de supermarkt. Ook zijn er gevoeld tegenwoordig meerdere flexitariërs, vegetariërs en veganisten. De bereidheid om minder vlees te eten is er, maar in de praktijk moet er nog veel gebeuren om de consumptie te verminderen.   

Waar gaat het mis? 

In Nederland leven we in een eetomgeving die in hoge mate gericht is op vlees eten. Zo hebben restaurants een groot aanbod aan vlees. Ook wordt er al gauw een vleesschotel aangeschaft als het gourmetstel met Kerst op tafel wordt gezet. Daarnaast zijn mensen vaak geneigd om hun vleesconsumptie te gunstig in te schatten. Als iemand bijvoorbeeld een keer bij een warme maaltijd geen vlees heeft gegeten, geeft dit degene een reden om bij een andere maaltijd juist vlees toe te voegen. Je hebt immers al een keer minder vlees gegeten. Hierbij wordt alleen vaak over het hoofd gezien dat bij het ontbijt of de lunch de maaltijden gelijk blijven en hier gewoon vlees gegeten wordt. Zo lijkt het dat je minder vlees eet, maar in feite blijft je consumptie gelijk.   

Het tij keren 

Consumenten hebben de bereidheid om zich aan te passen en minder vlees te eten, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Het minderen in vlees wordt gezien als een moeilijke stap. Daarom is het van belang om hen een handje te helpen en te laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is als dat we denken. Hierbij is de hulp van de overheid en supermarkten nodig. Zo zouden restaurants een uitgebreidere kaart met vegetarische opties kunnen aanbieden en ook bedrijfskantines kunnen hun menu aanpassen. Daarnaast zouden supermarkten meer kant en klare vegetarische maaltijden aan hun voorraad kunnen toevoegen en vleesvervangers in de voorste schappen aanbieden. Zo worden plantaardige en vegetarische keuzes de makkelijke keuze.  

Wakker Dier zet zich al jaren in voor minder vleesconsumptie. Dit kunnen zij onder andere dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij