Cultuur

Een echt boekenfeestje tijdens de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen gaan weer van start! Traditiegetrouw wordt de campagne geopend met Het Nationale Voorleesontbijt. Op verschillende basisscholen door ons hele land wordt er die ochtend tijdens het ontbijt met de kinderen voorgelezen. En soms is dat wel met een héél bijzondere voorlezer.

Het is een groot boekenfeest voor veel kinderen in Nederland. Dit jaar wordt zelfs het 20-jarig jubileum van de Nationale Voorleesdagen gevierd! De campagne ‘De Nationale Voorleesdagen’ duurt van 25 januari tot en met 4 februari.  

De voorleesdagen stimuleren het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen aan kinderen is ook ontzettend belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt de kinderen veel plezier! De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt uitgevoerd door Stichting CPNB.

Speciale voorlezers

Op woensdagochtend 25 februari worden sommige klassen niet voorgelezen door de juffen of meesters, of ouders zelf, maar door wel heel speciale gasten! Door het hele land zullen verschillende bekende Nederlanders een boekje openslaan. Zelfs onze eigen London Loy staat dit keer niet in de keuken, maar voor de klas! Op de Da Costa School in Rotterdam zal hij het ‘Prentenboek van het Jaar’ voorlezen.  

Voor OBS De Notenkraker in Hoogvliet is het ook een bijzondere ochtend, want niemand minder dan Prinses Laurentien zal daar voorlezen tijdens het voorleesontbijt. Actrice Victoria Koblenko zal voorlezen uit de Oekraïense vertaling van het prentenboekje in Amsterdam. Ook Eva Cleven, ministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma, Monique Westenberg, Miliouska en nog veel meer zullen hun voorleesstemmen moeten opsmeren.

Prentenboek van het Jaar

Al deze voorlezers zullen het ‘Prentenboek van het Jaar’ voorlezen. Dit jaar is dat ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, van Joukje Akveld en Jan Jutte. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is dit prentenboekje gratis te verkrijgen, in verschillende vertalingen, zoals Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. In het boek is Maximiliaan Modderman alleen thuis en organiseert hij een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wil, vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen wanneer ze thuiskomen?  

Wil je meer weten over de Nationale Voorleesdagen? Klik hier.