Artikelen

Mantelzorg: een belangrijk thema, dat niet vergeten mag worden

In Koffietijd praten we iedere maand met de hoofdredacteuren Claudia Straatmans (NOUVEAU), Hilmar Mulder (Libelle), Helene van Santen (Margriet) én Marije Veerman (Flair) over een belangrijk thema, waar veel vrouwen mee te maken hebben. Deze maand staat het onderwerp mantelzorg centraal.

Want maar liefst één op de drie Nederlanders is mantelzorger. Claudia, Hilmar én Helene hebben daar nu veel mee te maken en kunnen hier uit eigen ervaring goed over meepraten. 

'Tot over mijn oren'

Claudia is één van de vijf miljoen mantelzorgers die we kennen in Nederland. Ze neemt namelijk de zorg van haar moeder op zich. "Ik doe bijvoorbeeld elke week of elke twee weken haar boodschappen en ik zit nu ook tot over mijn oren in de administratie van mijn moeder.", vertelt ze. "Ik ben aangehaakt voor portalen van douchehulpen, wijkverpleging en huishoudelijke hulp."

Een jaar geleden had Claudia nooit gedacht dat ze op dit moment zoveel voor haar moeder zou zorgen. In de tussentijd is ze er ook achtergekomen hoe gek het zorgsysteem in elkaar zit. Daarom wil ze meegeven: "Je bent niet alleen en al helemaal niet gek. Het systeem waar je in moet werken is heel lastig. Vraag vooral hulp aan elkaar." Ook in het blad Nouveau maakt ze het onderwerp bespreekbaar. Zo zijn er meerdere mantelzorgers aan het woord die ook zorgen voor hun moeder.    

Mannelijke mantelzorgers

Hilmar heeft een tijd, samen met haar broer en zus, voor haar vader gezorgd. Ze vindt het prettig dat ze samen met hen op de zorg terug kon vallen. In de Libelle hebben ze bijvoorbeeld interviews gehouden met vrouwen over mantelzorg. Mantelzorg wordt voornamelijk opgepakt door vrouwen, maar ook broers nemen de zorg op voor hun ouder. Hilmar zegt dat daardoor ook de rollen tussen broers en zussen kan veranderen. "Mantelzorg kan heel zwaar zijn. Met broers en zussen schiet je al snel in de rolpatronen van vroeger. En veel mensen combineren het nog gewoon met hun normale baan, leven én kinderen. Dat kan heel pittig zijn."

Moeder-dochtermoment

Helene heeft net als Claudia en Hilmar mantelzorg gedragen. Dit was voor haar moeder, die helaas kort geleden is overleden. "Ik vond het heel belangrijk dat als ik op bezoek was, dat ik eerst de klusjes voor haar ging doen," vertelt ze. Eigenlijk heeft ze liever een moeder-dochter moment in plaats van de zorg te dragen van haar moeder. "De omslag naar mantelzorg ging ook erg snel. Ik nam eerst wat boodschapjes mee, maar al snel werd ze daar afhankelijk van en kwam ze het huis niet meer uit."

In de Margriet wordt de focus meer gelegd op vrouwen die mantelzorger zijn van hun partner. Omdat dit een grote impact op je relatie heeft. Ook geven ze tips aan mensen die in zo'n situatie zitten: "Praat er goed over en doe beroep op familie, vrienden of professionele hulp. Zodat je als zorgende partner ook nog tijd voor jezelf hebt."

Mantelzorg voor kind

Marije is zelf geen mantelzorger, maar besteedt er in het blad 'Flair' wel aandacht aan. "Zo hebben we online bij Flair een aantal interviews gedaan met ouders die constant voor hun kinderen aan het mantelzorgen zijn," zegt Marije. En als je die zorg vergelijkt met zorgen voor een ouder, zit daar volgens Marije zeker verschil in. "Zorg je bijvoorbeeld voor je moeder, dan ben je er veel in je hoofd mee bezig, maar heb je misschien ergens een momentje rust. Als je in je eigen huis voor je kind zorgt is dat natuurlijk anders. Je staat continu aan." 

De vier vrouwen geven nog een mooie boodschap voor iedere mantelzorger.  "Je bent niet alleen en al helemaal niet gek! Het systeem waar je in moet werken is heel lastig. Vraag vooral hulp aan elkaar," vertelt Claudia. "Erken dat mantelzorg zwaar kan zijn en dat je aan jezelf moet blijven denken. Hoe moeilijk dat ook is. Je moet zelf overeind blijven staan en daarom goed voor jezelf blijven zorgen," deelt Marije.