Gezin

De boel lekker afstoffen doet Marja gewoon met een legging

Het huis en je meubels afstoffen, tja dat is een klus die altijd wel zal blijven bestaan. Een oplossing vinden waardoor stof voor goed verdwijnt is waarschijnlijk onmogelijk.

Maar, we kunnen het net als de Belastingdienst wel makkelijker maken. En misschien zelfs, daardoor, ook leuker! Schoonmaakdiva Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, stoft thuis alles af met een legging en met andere oude kledingstukken.

Oude kledingstukken verknippen

Oude kleding, zoals leggings, joggingbroeken, sweaters en oude sokken zijn ideaal als stofdoek. En daardoor ook nog eens heel voordelig. In plaats van het weggooien kun je de oude kledingstukken het beste bewaren en verknippen. Uit een oude legging die ik niet meer gebruik knip ik vaak zo'n zes stofdoeken. Vervolgens kun je die voor allerlei soorten klusjes gebruiken.

En, het handige vind ik zelf dat je ook meer grip hebt. Neem bijvoorbeeld een oude sok. Daar doe ik mijn hand in en maak er bijvoorbeeld fotolijstjes mee schoon. Met een stoffer vallen lijstjes of vazen al snel om als je niet oppast. Maar met een sok heb je het lijstje of de vaas gewoon in je hand.

Wassen en hergebruiken

Ben je klaar met afstoffen? Dan gooi je de doek of sok gewoon lekker in de wasmand. Heb je een vieze klus geklaard of is ook deze doek écht op? Gooi deze dan gewoon in de prullenbak. Zo heb je heel duurzaam je oude kleding gebruikt én geld uitgespaard. Bovendien heb je altijd wel een stofdoek bij de hand op deze manier, want wie heeft er nu niet ergens oude kleding liggen?

Stof vasthouden in plaats van verplaatsen

Ten slotte heb ik nog een heel handige tip van mijn lieve moeder. Je kunt er namelijk heel makkelijk voor zorgen dat je oude doeken 'statisch' worden en stof goed vasthouden. Probleem met veel stofdoeken is namelijk dat je het stof gewoon verplaatst in plaats van dat je het echt verwijderd. Leg de doeken in een emmer met water en glycerine en laat dit een half uur tot een uur weken. Vervolgens moet je de doeken niet uitwassen, maar alleen uitwringen, op de verwarming leggen en laten drogen. Nu zul je merken dat je stofdoeken opeens wonderdoeken zijn geworden die stof heel makkelijk vasthouden.

Bekijk hieronder de videotips