Groen

Hoe start je met een moestuin?

Als iemand weet hoe leuk het is om een moestuin te hebben, dan is het onze moestuinexpert Floor Korte het wel. Regelmatig geeft ze ons een kijkje in haar prachtige tuin en geeft ze tips hoe jij dat ook voor elkaar krijgt.

Het moestuinseizoen komt eraan, dus is nu het moment om te beginnen. Maar ik hoor je al denken: hoe dan? En daarom heeft Floor, van Floors Moestuin, een handig stappenplan gemaakt.

Stap 1

Bepaal de plek van de moestuin. Wil je in de volle grond of wil je in verschillende potten werken, of heb je misschien een volkstuin? Verken de omgeving waar je de moestuin wilt hebben.   

Stap 2

Bekijk ook meteen hoeveel zon er op een dag schijnt op de plek. Oftewel: doe een zonlichtanalyse. De ene plant heeft meer zon nodig dan de ander. Dus is het handig om daar rekening mee te houden.

Stap 3

Check ook de bodem: ook wel het belangrijkste onderdeel van de moestuin. Bekijk of de samenstelling goed is en of het voedzaam genoeg is. Dit kan je het best checken door een handje aarde te pakken. Is het X, dan heb je de juiste bodem. Anders kan je altijd bijvoeden/verbeteren door tweederde tuinaarde met één derde compost te mengen.  

Stap 4

Bedenk wat je lekker vindt om te eten, dus wat je uit de tuin wilt oogsten. Schrijf het op voor jezelf. Wat ik als extra tip wil meegeven: start met makkelijke gewassen. Dat is: radijs, sla, sperzieboontjes, wortels of aardbeien. 

Stap 5

Wat ik altijd handig vind, is om er een tekening van te maken. Zo kan ik die ieder jaar weer bekijken en opnieuw invullen met nieuwe gewassen. Breng dus alle vier de stappen in kaart en schrijf het op. Bekijk de onderstaande video voor meer tips. Daar legt Floor uit hoe je het best een moestuintekening maakt.

Stap 6

Doe inspiratie op via social media of tijdschriften. Ik gebruik altijd Pinterest en Instagram, daar zijn een heleboel mooie plaatjes te vinden. Ook als je bijvoorbeeld een kas in de tuin wilt plaatsen.  

Hopelijk heb je meteen zin gekregen om aan de slag te gaan. Bekijk de onderstaande video voor meer tips van Floor.