Vrije tijd

Wat is de beste manier om je voor te bereiden op het auto theorie examen?

Leren autorijden, er komt bij ons in Nederland veel bij kijken. Maar het zijn allemaal belangrijke stappen. De moeilijkste stap? We denken toch wel het theorie examen. Hoe kun je je hierop voorbereiden?

Iedereen die al een rijbewijs heeft, weet hoe zenuwslopend het is om op te gaan voor je autorij examen, evenals je theorie examen. Maar voor al die toekomstige bestuurders hebben we tips hoe je jezelf het beste hierop voorbereidt, zodat ook jij binnenkort heerlijk kunt rondtouren met de auto.

Wat is het auto theorie examen?

Het theorie examen, ookwel het CBR examen genoemd, is een verplicht onderdeel voor het behalen van je rijbewijs. Het bestaat uit drie verschillende delen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Alle vragen zijn meerkeuzevragen, waarin je kennis wordt getest over de verkeersveiligheid en of je voldoende weet van de verkeersregels. In totaal krijg je 65 vragen, waarvan je er per categorie een aantal fout mag hebben.

1. Verdeel de te leren inhoud

Als je begint met het leren van de auto theorie, kan de grote hoeveelheid lesstof nogal overweldigend zijn. Probeer dit daarom op te delen in diverse blokken, zodat je enkel een bepaald gedeelte tegelijkertijd hoeft te leren. Sommige onderwerpen mag je best wat extra aandacht geven, zoals voorrangsregels bijvoorbeeld.

2. Vraag iemand om je te overhoren

Een handige manier om je kennis te testen voordat je verder gaat met het volgende blok informatie, is door iemand te vragen om je te overhoren. Zo dwing je jezelf om extra goed over het antwoord na te denken en kun je ook niet stiekem even in het theorieboek het antwoord opzoeken.

3. Raak vertrouwd met de manier van toetsen

Wellicht wel de belangrijkste tip wat betreft je auto theorie oefenen, is het maken van oefen examens. Neem hier echt de tijd voor, alsof het de real-deal is. Op deze manier weet je hoe de vragen worden gesteld, wat voor onderwerpen er veel aan bod komen en hoe moeilijk of makkelijk je het vindt om met meerkeuzevragen aan de slag te gaan.

4. Beantwoord de vraag eerst zelf

Sommige mensen raken juist in de war door meerkeuze vragen en het is daarom goed om je hand even over de antwoorden te houden, als je de vraag leest. Probeer eerst om zelf het antwoord te bedenken, en kijk daarna pas of deze erbij staat. Zo kunnen de verschillende antwoorden je niet in de war brengen. Als je het antwoord op een vraag niet weet kun je uiteraard het meest logische antwoord uit de meerkeuze antwoorden selecteren.

5. Houd rekening met strikvragen

Strikvragen zijn behoorlijk gemeen, maar vrijwel altijd een onderdeel van het theorie examen. Realiseer je waarom een strikvraag wordt gesteld. Lees de vraag dus altijd nog een keer, zodat je er zeker van bent dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet.

6. Probeer zo rustig mogelijk te blijven

Het is natuurlijk niet makkelijk, maar probeer toch om zo ontspannen mogelijk het theorie examen in te gaan. Herinner jezelf eraan dat je jezelf goed hebt voorbereid.

Als het niet lukt bekijk dan het examenformulier dat je per e-mail toegestuurd krijgt. Hoewel hier niet op staat welke vragen je precies fout hebt beantwoord, kun je hier wel zien welke onderwerpen je goed of minder goed kent. Iets dat je kan helpen bij het doen van een herexamen.