Geld

Wie de trui past, trekt deze vandaag aan!

Ja hoor, haal die foute kersttrui - of andere warme wintertrui - maar weer uit de kast. Het is vandaag namelijk Warmetruiendag 2023. Op deze dag is het de bedoeling dat je een dikke trui aandoet en de verwarming een standje lager zet.

Klimaatverbond Nederland kwam in 2007 met dit initiatief en herhaalt dit sindsdien ieder jaar. Met de extreem hoge energieprijzen heeft het niet alleen positieve invloed op het klimaat maar ook op de energierekening. Twee vliegen in één klap! Want wist je dat voor iedere graad die de verwarming omlaaggaat, je maar liefst 6% energie en 6% CO2 bespaart? Er doen vandaag zo'n 300.000 mensen in heel Nederland mee! Trek jij ook je dikke trui uit de kast?  

Energieprijzen omhoog, verwarming omlaag

De energieprijzen zijn zo hard gestegen de afgelopen maanden, dat de overheid dit jaar vanaf 1 januari t/m 31 december een prjisplafond heeft ingesteld. Daarnaast zijn de klimaatdoelen ook bij lange na nog niet gehaald. Warmetruiendag biedt voor beide problemen wat verlichting. Jij kan op deze dag je mooiste trui aan, je bespaart daarmee op de energierekening én je draagt ongemerkt je steentje bij aan het verbeteren van het klimaat. Drie goede redenen om je vandaag lekker in te pakken.  

'Verwarm jezelf, niet de wereld'

Warmetruiendag wordt georganiseerd onder het mom van ‘verwarm jezelf niet de wereld’. Ze vinden het belangrijk dat we weten dat we op die ene dag veel invloed kunnen hebben samen. We kunnen namelijk de hoeveelheid energie van drie Waddeneilanden besparen. Dat is nogal wat! Er zitten, zoals je hoort, geen nadelen aan deze actie. En de Warmetruiendag is niet meer uitsluitend een Nederlands initiatief. Wereldwijd hebben er inmiddels al ruim drie miljoen mensen aan meegedaan. Daarbij zijn het ook niet de minste deelnemers, want niet alleen onze Koning heeft zich in een warme trui gehesen, ook president Barack Obama heeft zijn mooiste warme trui uit de kast getrokken.

Dus trek vooral ook die dikke trui aan en bespaar! Daarbij is het ook een goed excuus om met een kop warme chocomelk op de bank te gaan zitten, kijkend naar Koffietijd natuurlijk!