Gezin

Honderden kinderen in Nederland zonder verblijfsvergunning

In Nederland wonen honderden kinderen die – net als ieder ander kind – naar school gaan, vriendjes hebben en bij sportclubs spelen. Toch is er één verschil: en dat is dat deze honderden kinderen geen verblijfsvergunning hebben. Daar is de zestienjarige Juri één van. In Koffietijd deelt hij zijn verhaal.    

Juri is drie jaar oud wanneer zijn vader besluit een betere toekomst te willen voor zijn twee zoons én vrouw. Met man en macht regelt Juri's vader een reis naar Nederland. Inmiddels woont Juri al 13 jaar in Nederland met zijn ouders en inmiddels twee jongere broertjes, Dimitri (13) en Wowa (11).   In de 13 jaar dat Juri in Nederland woont is hij al meer dan 10 keer verhuisd. Je kan je voorstellen dat dat voor een kind enorm veel impact heeft. De reden achter al deze verhuizingen is het niet hebben van een verblijfsvergunning. Iets waar Juri en zijn ouders al meer dan 13 jaar voor strijden.   

Momenteel woont Juri met zijn gezin in een asielzoekerscentrum in Drachten. Hier gaat hij ook naar school en zit in 5 gymnasium van het Drachtster Lyceum. Binnen het gekozen profiel Natuur en Techniek vindt hij de vakken natuur-, schei-, aardrijks- en wiskunde erg leuk. Ook heeft hij een interesse in de Griekse taal. Hier zit ook een schoolreisje aan verbonden naar Rome. Juri vertelt de Koffietijdredactie hoogst waarschijnlijk niet mee te kunnen met zijn klasgenoten, omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Voor kinderen als Juri is dit een enorme tegenslag. Hij is in basis niet anders dan zijn klasgenoten. Toch houdt Juri een positieve mindset aan: Als het uiteindelijk niet gaat, dan is dat zo en ben ik allang blij met alles wat ik hier wel krijg!”   

Juri's bewonderingswaardige instelling

En precies deze instelling is bewonderingswaardig, want Juri heeft het niet makkelijk met zijn gezin. Zo verblijft hij in 2020 met het hele gezin in vreemdelingenbewaring. “Het was ongeveer 7 uur ’s ochtends toen mijn ouders, broertjes en ik door 30 politieagenten gearresteerd werden. Er werd ons verteld dat het vliegticket terug naar land van herkomst al geboekt was en dat we naar een detentiecentrum werden gebracht”.   

Deze detentieperiode heeft 9 weken geduurd, waarnaar ze uiteindelijk weer in vrijheid werden gesteld. Voor de familie was dit, uiteraard, een heel heftige periode. Juri herinnert zich vooral de zichtbare pijn in de ogen van zijn ouders, maar ook realiseert hij zich goed dat zijn schoolontwikkeling lang stilgelegen heeft. Nog altijd heeft het gezin géén verblijfsvergunning. "Ik doe mijn best om mijn ouders een zorgen te ontnemen. Dit doe ik door goed te presteren op school en positief te blijven waar ik ook kom!"   

Ze zijn al thuis

Defence for Children is een nieuwe campagne genaamd 'Ze zijn al thuis' gestart. Hiermee vragen ze aandacht voor de in Nederland gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning. Er moet een menselijke oplossing komen waarbij het belang van het kind centraal komt te staan. Sinds het Kinderpardon is afgeschaft is er op dit moment géén beleid waar een kind zich op kan beroepen. Martin Vegter, juridisch adviseur bij Defence for Children, vertelt in de uitzending dat de kinderlijke ontwikkeling geschaad wordt door langdurige onzekerheid over hun verblijfsstatus en hun toekomst. Een ontwikkeling die nog meer dreigt geschaad te worden bij terugkeer naar hun land van herkomst of – in het geval van in Nederland geboren kinderen – het land waar hun ouders oorspronkelijk vandaan komen. Ook is Defence for Children binnen deze campagne een petitie gestart. Klik hier om deze te ondertekenen.    

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Defence for Children campagnes als deze financiëren.