Gezin

Wat is het perfecte sopje voor streeploos resultaat?

Deze hele maand heeft Koffietijd schoonmaakdiva Marja Middeldorp het op haar eigen website over de vloer gehad. En daar hoort een onderwerp als dweilen bij.

Tenzij je tapijt op de vloer hebt liggen, is dweilen een schoonmaakklusje waar je niet omheen komt. Op haar website Schoonmaken met Marja legt Marja uit waar je op moet letten. Dat begint bij het perfecte sopje. Maar er zijn ook valkuilen en ook die heeft ze voor ons op een rijtje gezet.

Dit gaat er vaak mis

Marja krijgt vaak vragen over bijvoorbeeld de strepen of doffe waas die achterblijft na het dweilen. “De reden hiervoor is heel simpel: we gebruiken te veel schoonmaakmiddel.” Het is volgens Marja de meest voorkomende fout die mensen maken. Hoe meer schoonmaakmiddel je gebruikt, hoe schoner het wordt. Maar niets is minder waar. In schoonmaakmiddel zit namelijk zeep en in zeep zit vet.

We houden er ook van als alles lekker schuimt. Op de een of andere manier is dat in ons hoofd geprent door reclames op televisie. Net als de hoeveelheid schoonmaakmiddel die we in de emmer gooien. “Voor de verkoopcijfers is het natuurlijk hartstikke goed, maar voor onze portemonnee én voor het milieu is zoveel schoonmaakmiddel helemaal niet goed. En schoner wordt het er echt niet van! Sterker nog, die vettigheid blijft achter en maakt onze vloer dof en glad.”

Wat dan wel?

Nu je weet wat er misgaat kunnen we hier rekening mee houden in de oplossing. We gebruiken vanaf nu dus minder schoonmaakmiddel én nog een belangrijke oplossing is nadrogen. Nadrogen is belangrijk voor twee zaken: achterblijvend vocht is niet goed voor je vloer en bovendien een bron van bacteriën. En, met het nadrogen zorg je ook dat je vloer wordt gepolijst. Dus die vloer glimt je straks tegemoet!

Perfect sopje voor de vloer

Tijd om de vloer schoon te maken. Daar heb je natuurlijk een sopje voor nodig. Maar wat is het beste sopje? “Ik maak altijd een mager sopje, zoals ik het zelf noem. Mager is het omdat het echt maar een klein dopje schoonmaakmiddel bevat. Meer heb je niet nodig. Zeker niet nu de schoonmaakmiddelen van tegenwoordig in hoge mate geconcentreerd zijn.”

Marja vult een emmer met lauw warm water (niet heet!) en voegt daar een dopje of twee eetlepels schoonmaakmiddel aan toe. “Belangrijk hierbij is ook dat je het schoonmaakmiddel toevoegt zodra je de emmer hebt gevuld. Anders gaat alles namelijk enorm schuimen en dat willen we niet!” In principe is het sopje zo al helemaal klaar. Maar wil je extra ontvetten, dan kun je er nog twee druppels afwasmiddel aan toevoegen. Dit voor echt streeploos resultaat.

Apparaten testen

Marja is overigens niet vies van moderne hulpmiddelen in het huishouden. “Ik moet altijd erg lachen om mijn moeder, die is echt van de oude stempel. Als ik dan weer met een nieuw apparaat kom moet ze waarschijnlijk denken: ‘Ach die Marja, komt ze weer met iets nieuws wat niet werkt’ en dan schudt ze haar hoofd.”

Volgens Marja is er niets mis met een apparaat dat ons leven makkelijker maakt. “We hebben het al druk genoeg, dus als er hulpmiddelen zijn die echt werken dan ben ik daar 100% voor! De Hurricane Floating Mop is zo’n apparaat. Zie deze iedere dag wel ergens voorbij komen dus die wilde ik wel testen.” En zo geschiedde!

Werkt het of werkt het niet?

Regelmatig test Marja producten en geeft ze haar eerlijke mening op haar schoonmaakplatform. Hieronder kun je haar test zien in de video die ze hierover heeft gemaakt. En, wat was haar conclusie?

“Ik was oprecht blij verrast met het resultaat. Van te voren was ik nogal vooringenomen om heel eerlijk te zijn. Zie wel vaker dingen op televisie voorbijkomen waarvan ik dan denk: ‘Dat is te mooi om waar te zijn’. Maar ik ben oprecht om. Het is makkelijk in gebruik, het scheelt uiteindelijk geld omdat je de schoonmaakpads die erbij zitten weer kunt wassen in de wasmachine én het apparaat komt echt overal bij.”

Wat heb je nog meer nodig?

Eigenlijk helemaal niets volgens Marja. Je kunt er je eigen schoonmaakmiddel bij gebruiken of Livington Multi-Clean erbij kopen. Ook deze testte Marja uit nieuwsgierigheid. “Je spuit wat van het middel op de pads en dan kun je van start. Het ruikt ook nog eens heel lekker. Niet zo zwaar, maar heel fris.”

En mochten je schoonmaakpads kapot gaan of te oud zijn, dan kun je gewoon nieuwe pads aanschaffen zonder een heel nieuw apparaat te moeten kopen. Omdat het zo geconcentreerd is en je er maar een paar spuitjes van nodig hebt, is het dus heel economisch. 

Bekijk hieronder Marja's dweiltest