Cultuur

Is Delfts blauw wel zo Nederlands als wij denken?

Koffiekopjes, gebakschoteltjes of bloemenvazen bedrukt met blauw design, beter bekend als 'Delfts blauw'. Het is al eeuwenlang een stukje van onze Nederlandse cultuur. Maar is Delfts blauw wel zo Nederlands als wij denken?

In Koffietijd beantwoordt Jip Heijmerink, de oprichter van shot of culture, deze prangende vraag. Want hoe zit het met de geschiedenis van het Delfts blauw? Jip is in de wondere wereld van Delfts blauw gedoken en geeft in Koffietijd een mini-college.  

Vlogs, museumtours en colleges

Shot of culture is zo’n zes jaar geleden opgezet door Jip om jongeren wegwijs te maken in de cultuursector. Het aantrekken van jongeren blijkt voor musea en culturele instellingen best een pittige opdracht te zijn. En daar wil shot of culture verandering in brengen door het maken van vlogs, museumtours, fotografische content en cultuurcolleges. De content delen zij op hun online kanalen. De korte videos maken kunst aantrekkelijk en begrijpelijk, want kunst hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Kunst in een notendop

In samenwerking met de VriendenLoterij heeft shot of cultuur zogenaamde 'cultuurcolleges' opgezet. Dit zijn een soort minicolleges kunstgeschiedenis, waar je in een notendop je culturele kennis bijspijkert. In een razend tempo leer je binnen drie minuten alles over een kunstenaar, de bijbehorende kunststroming en alles over één van zijn of haar werken.  

Delfts Blauw

In de nieuwste video duikt Jip in de wereld van het Delfts blauw. Deze wereld is momenteel te bewonderen in Kunstmuseum Den Haag én zit vol verrassingen. Zo wordt het Delfts blauw vaak gezien als een stukje oer-Hollands cultureel erfgoed, maar het blijkt helemaal niet zo Hollands te zijn als wij denken. Want wist je bijvoorbeeld dat het Delfts blauw eigenlijk een imitatie is van het porseleinen aardewerk uit China?  
 
In Koffietijd heeft Jip alvast een voorproefje van het cultuurcollege gegeven aan Loretta en Quinty. Ben jij ook benieuwd? Bekijk het college dan hier of via onderstaand fragment.