Entertainment

Vooruitkijken naar de Oscars 2023

Dé klap van Will Smith naar Chris Rock, Beyoncé’s optreden, Ariana DeBose’s winst als eerste homoseksuele vrouw van kleur: we weten allemaal de legendarische Oscars van 2022 nog wel! Hoe gaan de Academy Awards er in 2023 uitzien?

Filmdeskundige René Mioch vertelt ons alles over de kansmakers, die op 12 maart misschien wel dat ene gouden beeldje in handen krijgen.

Kansmakers

In de nacht van zondag 12 op maandag 13 maart worden de Oscars in Los Angeles uitgereikt. Welke film en cast moeten we dan echt in de gaten houden? Volgens René is dat ‘Tár’, een film met Cate Blanchett in de hoofdrol. “Tár is een arthousefilm, duurt tweeënhalf uur en gaat over één vrouw: de fictieve dirigent Lydia Tár”, vertelt René, “Als Cate haar niet zou spelen, weet ik niet of hem zou zien.”  

Cate is de ster van de show dus, die een knappe prestatie neerzet. Sleept ze hier een beeldje mee binnen? “Een knappe rol van Cate. Ze heeft niet alleen Duits geleerd voor de film, maar ook het dirigeren zelf.” Maar, waar René eerst overtuigd was van haar overwinning, lijkt de winst nu te gaan naar Michelle Yeoh voor ‘Everything, Everywhere, All At Once’. Die film is sowieso een populaire film bij de Oscars: het heeft maar liefst 11 nominaties.

Women Talking

Een andere kansmakers volgens René is ‘Women Talking’, onder andere genomineerd voor ‘Beste Film’. De film gaat over vrouwen, die uit een geïsoleerde, gelovige kolonie ontdekken dat ze door mannen worden gedrogeerd en verkracht. Ze komen bij elkaar en besluiten dat ze wat moeten doen. “Mooie cast ook,” vertelt René, “met onder andere Claire Foy, Rooney Mara en Frances McDormand.” Opvallend is dat McDormand een conservatief type speelt, terwijl ze in het echt een voorvechter en feministe is.  

Een zwaar onderwerp betekent niet meteen een zware film. “Het is een donkere, maar mooie film,” gaat René verder, “Het is anders dan je denkt dat het gaat zijn.” De film is niet smeuïg, laat geen flashbacks zien en probeert dingen aan de verbeelding te laten. De kern is echt de vrouwen, die samen komen en kracht verzamelen om zich te verzetten. René benoemt dat een film zoals deze hoopt dat vrouwen en mannen die in zo’n relatie zitten, door dit soort films denken ‘ik moet hierover praten, er is een uitweg’.

What’s Love Got To Do With It?

Deze komische, luchtige film is ook genomineerd voor de gouden beeldjes. Ook al is de film vanaf minuut 1 te voorspellen, vindt je dat bij deze film niet zo erg. De film ‘What’s Love Got To Do With It?’ gaat over een filmmaker die het gearrengeerde huwelijk van haar buurman met een vrouw uit Pakistan vastlegt. Er zitten leuke plotwisselingen in, het is romantisch: een recept om van te smullen. En, er spelen ook goede acteurs in, zoals Emma Thomson en Lily James. De film is van de makers van ‘Love Actually’, ‘About a Boy’ en ‘Nothing Hill’. Nou, dan weet je het wel.

René is erbij

Onze filmdeskundige René Mioch weet alles over de Oscars. En, dat is niet voor niks, want hij zal zelf live verslag doen tijdens de 95ste uitreiking van de awards. In de nacht van zondag 12 op maandag 13 maart zal hij vanuit Soho Amsterdam live verslag doen.

Wil je dus niks missen? Kijk dan op het kanaal FilmBox naar de Oscars, met René Mioch en gasten.