Entertainment

Wie sleept er dit jaar een Edison binnen?

Vanavond worden de Edison Pop Awards 2023 voor de 55e keer uitgereikt. In elf categorieën van pop tot Nederlandstalig, van hiphop tot alternative, worden de prijzen toegekend. Wie zijn dit jaar de kanshebbers?  

De Edison

De Edison is één van de oudste muziekprijzen ter wereld. Alleen de Amerikaanse Grammy is een jaar ouder. In 1960 werd, door de toenmalige Nederlandse Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne, de Edison ingesteld. De Edison werd een jaarlijkse prijs voor artiesten die in dat jaar naar oordeel van een jury in hun genre de beste prestatie leverde.  

De Edison is vernoemd naar de uitvinder van de phonograaf: Thomas Alva Edison. De auteur Dimitri Frenkel Frank verzon de naam als eerbetoon aan de uitvinder. Ook bedacht hij het Grand Gala du Disque. Dit was de gala-avond waar de Edisons uitgereikt werden. Tijdens het gala traden zowel nationale als internationale artiesten op. De eerste editie duurde in totaal zeven uur en maar liefst 50 acts traden op. Daarna ontvingen vijf van hen een Edison in het Concertgebouw in Amsterdam.  

Van gala’s naar diners

De gala’s zijn in 1974 door te hoge kosten gestopt, waarna tot 1977 geen Edisons werden uitgereikt. Gelukkig werden de Edison uitreikingen in 1977 weer in ere hersteld. De Edisons waren geen urenlange gala’s meer met enorm veel optredens, maar werden wat intiemer uitgereikt. In de jaren daarna zijn de uitreikingen nog op veel verschillende manieren gevierd. En, ook werden er in een enkele jaren geen Edison uitgereikt.  

Sinds vorig jaar worden de Edisons uitgedeeld tijdens een diner met alle artiesten en natuurlijk met een spectaculaire afterparty. De uitreiking op deze manier viel vorig jaar zeer in de smaak en daarom zullen ook dit jaar de Edisons op deze manier plaatsvinden.  

De kanshebbers van 2023

Er zijn vanavond elf categorieën: Beste nieuwkomer, song, album, videoclip, pop, hiphop, rock, Hollands, Nederlandstalige, alternative en dance. Onder andere artiesten Flemming, Broederliefde, Sor, Goldband, Claude en Mart Hoogkamer zijn genomineerd. Maar de grootste kanshebbers zijn toch wel Maan en S10. Maan is genomineerd voor drie categorieën en S10 voor vier. Waaronder Beste album (S10) en Beste Nederlandstalig (S10 en Maan). Maar wie er uiteindelijk met een Edison naar huis gaat ligt in de handen van de zeskoppige jury.  

Wij wensen alle artiesten heel veel geluk en plezier! Benieuwd wie de genomineerden zijn? Neem dan een kijkje op de website van de Edisons.