Entertainment

De legende is terug!

Of je nu fan bent van musicals of niet, 'Les Miserables' is er eentje voor iedereen. Na 14 jaar is het prachtige verhaal weer te zien door heel Nederland. Met fenomenale decorstukken, een immense cast en een live orkest kan deze voorstelling zich één van de beste musicals van de wereld noemen. Maar waarom kan 'Les Miserables' zichzelf bovenaan deze lijst plaatsen?

Gisteren ging de musical van start in het Koninklijk theater Carré in Amsterdam en de redactie van Koffietijd zocht voor je uit waarom jij hiernaar toe moet gaan.  

'Personality'

Wanneer Jean Valjean, gespeeld door Milan van Waardenburg, in de gevangenis belandt na het stelen van een stuk brood. Staat zijn leven volledig op zijn kop. Na 19 jaar komt hij eindelijk vrij en gaat hij zijn vrijheid tegemoet. Maar daar denkt Javert, gespeeld door Freek Bartels, heel anders over. Jean krijgt verschillende voorwaarden waaraan hij de rest van zijn leven moet voldoen.  

Om te ontsnappen aan deze voorwaarden verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt hij een nieuwe identiteit aan. Maar lukt het hem een goed persoon te zijn? En, uit handen te blijven van Javert?

'Beste musical'

Toen bekend werd gemaakt dat het prachtstuk weer naar Nederland zou komen, liet het publiek weten dat er nog veel interesse in de musical is. In september 2022 werd 'Les Miserables' bekroond met een plek in de top 10, binnen de categorie ‘Favoriete musicalsong allertijden’. Zowel het nummer ‘Breng hem thuis’ en ‘Nog één dag' kregen hier een plekje.  

Maar niet alleen in Nederland is de musical een hit. Wereldwijd staat deze bekend als knaller bij het publiek en de pers. 'Les Miserables' heeft ook verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen, zoals een Tony, Oscar, Grammy en een Musical Award.

Oud&nieuw 

Jean Valjean, oftewel Milan van Waardenburg, kennen we natuurlijk als Dimitri in de musical ‘Anastasia’ en als Hans in de Duitse versie van 'Frozen'. Nu hij de hoofdrol mag spelen in dé beste voorstelling allertijden, voelt het voor hem als de meest intensieve en inspirerende periode van zijn leven. Een tijd die hij nooit zal vergeten.  

Voor Freek Bartels, die de rol van Javert mag vertolken, wordt het de tweede keer dat hij in 'Les Miserables' te zien is. In 2008 speelde hij de rol van Enjolras, de studentenleider. Maar nu 15 jaar later had hij nooit gedroomd dat hij opnieuw in dit meesterwerk zou staan. Hij noemt het zelf ‘magisch en bijzonder'.

Wanneer te zien?

Ben je benieuwd hoe het met Jean Valjean afloopt en wil je deze sterrencast zien schitteren in het theater? Dan kun je vanaf 7 maart t/m 1 oktober de musical in verschillende theaters in Nederland bewonderen.