Entertainment

Oscar, tegenspeler van Sandra Bullock én Nederlands belangrijkste actrice: Willeke van Ammelrooy

Decennialang is Willeke van Ammelrooy één van Nederlands belangrijkste filmsterren geweest. Van prachtige theaterstukken, tot grote rollen in Nederlandse films en series en zelfs een rol in Hollywood. Willeke heeft het allemaal gedaan. 

Haar carrière is te imposant om in één artikel samen te vatten, maar we gaan het toch proberen bij Koffietijd.  

Van verlegen meisje naar imposante filmactrice 

Willeke van Ammelrooy haar carrière als actrice begon na haar middelbare school. Willeke was als jong meisje erg verlegen, toch waagde ze de stap om zich aan te melden voor de Toneelschool in Amsterdam. Ze was toen 17 jaar oud. Door het acteren kwam ze over haar onzekerheid heen. In 1966 had Willeke haar eerste filmrol te pakken in ‘Rotterdam-Europoort’ van Joris Ivens. Maar, haar grote doorbraak was met haar rol in de film ‘Mira’ in 1971. In de film ‘Mira’ kwamen naaktscènes voor en met Willeke haar schoonheid werd ze hierna al snel als het sekssymbool van Nederland gezien. Waar ze naar eigen zeggen moeite mee had, omdat ze te verlegen was en een rol speelde die totaal niet dicht bij haarzelf lag.  

Na haar doorbraak met ‘Mira’ volgde voor Willeke nog veel grote rollen onder andere in de films 'De Lift’, ‘Ciske de Rat’ en ‘Antonia’. Die laatste film ontving zelfs een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film. En daar bleef het niet bij, want Willeke ontving voor haar rol als Antonia ook een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Later in 2000 heeft Willeke deze Gouden Kalf nog een keer in ontvangst mogen nemen met haar rol als Mevrouw Lauwereyssen in ‘Lijmen/Het Been’. In totaal heeft Willeke meer dan zeventig rollen gespeeld in zowel films als televisieseries. 

Hollywood en Sandra Bullock 

Willeke was één van de meest gewilde actrices in Nederland. Maar, ook in het buitenland waren ze betoverd door haar acteerkunsten. Zo speelde Willeke in Italiaanse, Franse, Duitse en Belgische films. Maar haar mooiste filmervaring was toch wel haar rol als moeder van niemand minder dan Sandra Bullock in de Hollywood film ‘The Lake House’. Zoals Willeke zelf zegt: “Het was uniek en het was geweldig.” 

Naast dat Willeke in heel veel films heeft gespeeld, kreeg Willeke ook wat rollen te pakken in verschillende televisieseries waaronder ‘Rozengeur & Wodka Lime’ en zelfs ‘Goede Tijden Slechte Tijden’. In 1994 besloot Willeke in plaats van voor de schermen een keer achter de schermen te werken. Zo regisseerde Willeke de film ‘De vlinder tilt de kat op’.  

Terug naar het theater 

Het begon voor Willeke in het theater tijdens haar toneelopleiding, maar toen Willeke eenmaal filmrollen te pakken had keerde ze niet meer terug naar het theater. Dit omdat ze bang was om voor een live publiek haar teksten te vergeten. Maar, na haar laatste en enige rol in het theater in 1971 besloot Willeke in 2014 toch weer de stap te zetten naar het toneel. En nu negen jaar later doet ze dat nogmaals. Momenteel staat ze op het podium voor de voorstelling ‘The Mouse Trap’, naar het beroemde boek van Agatha Christie.  

Vanaf deze maand is het wereldwijde toneelspektakel ‘The Mouse Trap’ te zien in de Nederlandse theaters. Het legendarische toneelstuk is de langstlopende toneelvoorstelling ter wereld. In 1952 ging het toneelstuk in première in Londen en daar wordt deze nog steeds opgevoerd. Ook op veel andere plekken op de wereld is de voorstelling een groot succes. Het verhaal is nooit verfilmd, omdat Agatha Christie in haar testament heeft laten vastleggen dat zolang de voorstelling op de planken staat deze niet verfilmd mag worden. En hiermee is het einde van het verhaal het beste bewaarde geheim van de theaterindustrie ooit. 

Benieuwd waar de voorstelling over gaat kijk dan het fragment hieronder.