Gezondheid

Draag jij verkeerde lenzen? Dít doet het met je gezondheid!

Ineens merk je dat je de presentatie van je collega niet meer goed kunt lezen. Ook verkeersborden zijn een beetje wazig als je aan het einde van de dag naar huis fietst. En als je de televisie aanzet, raken je ogen op de helft van Koffietijd al vermoeid van het kijken.

Wie last heeft van verziendheid of bijziendheid, heeft er baat bij om een bril of lenzen op sterkte te dragen. Maar veel mensen stellen de oogmeting bij de opticien uit en beweren dat ze alles “prima kunnen zien.” Toch leert de praktijk dat het dragen van de juiste lenzen je ogen én je gezondheid goed doen.

Wat doen de verkeerde lenzen met je gezondheid?

Als je de verkeerde contactlenzen voor jouw ogen draagt, benut je niet je volledige zichtpotentieel. Dat is doorgaans niet schadelijk voor je ogen, maar wel doe je jezelf ermee tekort. Goede oogzorg is namelijk van groot belang om je fit, zeker en gezien te voelen.

Hoewel je er misschien niet bij stilstaat, kun je door scherp zicht de hele dag door lezen, gezichtsuitdrukkingen zien en gevaar op de weg op tijd opmerken. Mensen die daarentegen geen bril of lenzen dragen, maar ze wel nodig hebben, ervaren last van hoofdpijn en vermoeidheid. De hersenen doen de hele dag door namelijk veel moeite om scherp te kunnen zien.

Draag jij de verkeerde lenzen?

Als je klachten hebt omdat je de verkeerde lenzen draagt kan dat veel verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je pas een week contactlenzen en moeten je ogen en hersenen wennen aan je nieuwe zicht. Vaak komt het echter voor dat de lenzen die je draagt, niet bij je ogen passen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met astigmatisme, die ovaalvormige ogen in plaats van ronde ogen hebben. Lenzen met een cilinder hebben om die reden een andere vorm, die aansluit bij de ovale vorm van je ogen.

Een andere oorzaak voor oogproblemen is nalatige lenzenverzorging. Als je weeklenzen of maandlenzen draagt, moet je je lenzen aan het einde van de dag namelijk schoonmaken met lenzenvloeistof en in een lenzendoosje bewaren. Doe je dit niet, dan is de kans op ooginfecties groot.

Oog voor je ogen

Het is inmiddels wel duidelijk dat het dragen van de juiste lenzen van groot belang is, maar hoe kom je erachter welke lenzen bij jouw ogen passen? Uiteraard is het geen overbodige luxe om een bezoekje te brengen aan de opticien om je ogen te laten meten. De oogmeting geeft namelijk inzicht in de mate waarin je last hebt van bijziendheid of verziendheid en het zegt ook iets over de vorm van je oog.

Afhankelijk van de resultaten zal de opticien je lenzen aanraden die bij jouw oog passen. Vervolgens kun je direct lenzen aanschaffen bij de opticien of kun je een zoektocht op het internet starten naar de juiste lenzen. Wil je eens gek doen? Kies dan voor kleurlenzen op sterkte!