Heb jij ook wel eens zo'n mooie schets gemaakt dat je die eigenlijk vaker zou willen gebruiken? Of wil je verschillende opties qua kleur gebruiken op hetzelfde schetsje? Of wil je een mooie schets op een ander papier overzetten? Er zijn allerlei redenen (en manieren) om een schets te kopiëren. Wil jij dit proberen? Dan heeft Anne Kuiper, van Gouden Lijntjes, een paar handige tips hoe jij jouw sjabloon kan dupliceren.
De meest voordehandliggende optie om een schets over te trekken, is door de schets op een transparant papiertje te zetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een raam. Plak je schets op de achterkant van het raam en teken hem aan de voorkant op een papier over.
Wil je een schets transferen naar papier dat niet transparant is? Dan kan je voor een bepaalde lichttechniek kiezen. Dit kan ook tegen het raam, zolang het licht is buiten. Heb je geen raam tot je beschikking of is het donker? Je kan hier ook een lightbox voor gebruiken. Dit leg je onder je schets, waardoor het licht jouw tekening makkelijk overdraagbaar maakt.
Wil je iets overzetten op karton, een kaart of een ander donker papier? Dan is een lightbox of raam niet mogelijk. Daar is een andere techniek voor: leg je schets op de kop voor je neer. Gebruik een licht potlood en ga daarmee over je schets. Zet je potlood schuin, zodat je een soort granietschets krijgt. Ga volledig over je schets heen aan de achterkant. Draai daarna je schets weer om en leg het op je papier. Leg je handen niet op de tekening, want anders gaat het grafiet al afgeven. Trek dan met een donker potlood weer over je schets. Zo komt er via de achterkant graniet op jouw kaart, waardoor je schets is overgetrokken.
Deze techniek werkt ook goed met krijt, als je bijvoorbeeld iets wil overzetten op een muur of een andere zwaardere ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een krijtbord, waardoor je met krijt een mooie tekening kan overzetten.
Wil je nog meer tips of zien hoe het moet? Kijk dan de video van tekenexpert Anne hieronder.