Gezin

Zelf allesreiniger maken, waarom zou je?

Snel en makkelijk schoonmaken, maar niet allemaal verschillende middeltjes gebruiken? Schoonmaakdiva Marja Middeldorp krijgt regelmatig vragen waarom ze niet haar eigen schoonmaakmiddelen maakt.

Het is goedkoper, vaak minder chemisch én goed voor het milieu als we alle voorstanders moeten geloven. Zelf heb ik daar soms mijn twijfels over. Natuurlijk zijn de meeste schoonmaakmiddelen tegenwoordig best prijzig én ja veel middelen zijn ook chemisch samengesteld. We willen dat ze goed werken, dat ze lekker ruiken én dat ze er aantrekkelijk uitzien. De meeste schoonmaakmerken luisteren heel goed naar al onze wensen en komen met dé oplossing.

Het moet alles kunnen

Maar ja, zijn die middeltjes wel allemaal nodig? Hiervan kan ik volmondig zeggen: Nee! Met dit punt ben ik het dus ook absoluut eens. Heel veel middeltjes vind ik overbodig, daarom heb ik er zelf ook maar vijf in mijn keukenkastje staan. De eerste reden is: allesreiniger heet niet voor niets allesreiniger. Je kunt het dus voor (bijna) alles wel gebruiken. En heb je een goed en geconcentreerd merk, dan hoef je in principe ook maar een dopje te gebruiken. Dat is dus beter voor het milieu, beter voor je keukenkastje én absoluut beter voor je portemonnee!

Blijft natuurlijk de vraag: is zelf een allesreiniger maken niet nog steeds beter? Ik zelf vind dat heel erg afhangen van je eigen mening. Dat iets chemisch is samengesteld wil niet zeggen dat het ongezond is voor je. Ik probeer zelf zo natuurlijk mogelijk te leven, maar geloof ook nog steeds dat bepaalde producten gewoon heel goed hun werk doen, zonder dat ze slecht voor je zijn. Allesreiniger hoort daarbij. Maar, ben je van mening dat je wel vaart bij zo natuurlijk mogelijk leven, dan is zelf een allesreiniger maken de beste optie. Niets mis mee natuurlijk.

Optie 1: water en fijne soda

Hoe doe je dat? Die moest ik zelf ook even opzoeken. Ik wil jullie namelijk niet maar één optie geven. De meest effectieve manier, die ik zelf al kende en ook vaak gebruik, is heel eenvoudig: soda. Gewoon een emmer met lauw warm water vullen, 1 eetlepel fijne soda per liter water toevoegen en de eerste allesreiniger heb je al. Gewone fijne soda is namelijk een absolute alleskunner. Vloeren, tegels, je oven, je badkamer, alles pakt soda wel aan. En het fijne is, het is een natuurlijk product wat hartstikke goedkoop is. Ideaal voor de alledaagse schoonmaak.

Optie 2: water en natuurazijn

De tweede optie is met natuurazijn. Hier bedoel ik die goedkope, doorzichtige flessen mee en niet – maar dan ook echt NIET - schoonmaakazijn. Vul een emmer met 50-50 water en natuurazijn. Goed roeren en klaar is Kees, of Marja in dit geval. Voor de geur kun je er nog een paar druppels essentiële olie aan toevoegen, zoals rozemarijn of mandarijn. Wat je maar lekker vindt. Natuurazijn is goed tegen geurtjes, vet maar vooral ook kalk. Vandaar dat het ook een alleskunner/reiniger is. Maar zelf ben ik toch meer van de soda in dit geval. Begrijp me niet verkeerd, dit werkt ook en de geur van azijn verdampt heel snel. Ik vind optie één alleen toch prettiger werken. Maar ook dat is persoonlijk.

Hopelijk heb ik jullie een beetje verder geholpen met de vraag: wel of geen allesreiniger en hoe maak ik deze zelf? En hebben jullie nog andere goed werkende opties, laat ze vooral weten!