Artikelen

Zorgbuurthuis ‘t Hageltje opent zijn deuren

Onlangs opende Zorgbuurthuis ’t Hageltje in Oss feestelijk haar deuren. Het is het eerste zorgbuurthuis in Nederland. Aankomend weekend zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in het huis, maar dit was niet vanzelfsprekend. Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de Socialistische Partij, heeft zich jarenlang ervoor ingezet en met succes!

Vandaag vertelt Lilian in Koffietijd over de succesvolle opening van het eerste zorgbuurthuis in Nederland.    

Zorgbuurthuis ’t Hageltje

Het zorgbuurthuis biedt een plek voor inwoners van de Schadewijk in Oss met een zorgbehoefte. Het huis bestaat uit 15 appartementen. Je kunt hier alleen of samen met je partner een appartement huren. Hierdoor hebben mensen de mogelijkheid om oud te worden in hun eigen buurt, met hun mantelzorgers om de hoek.  

Naast de appartementen heeft het huis ook een algemene huiskamer, wat dient als een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. Hier kunnen mensen genieten van een heerlijke maaltijd of gezellige activiteiten met elkaar ondernemen. In het zorghuis willen ze op een andere manier zorg verlenen, namelijk indicatie loos. Dit houdt in dat er individueel wordt gekeken naar de zorgbehoefte, maar er niet wordt vastgehouden aan bepaalde regels en normen. Die komen namelijk vaak kijken bij indicaties.   In Koffietijd bespreken we vaker het ouderenwelzijn met onder andere het Ouderenfonds, zij kunnen mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij sociale activiteiten voor ouderen organiseren. Het belang hiervan is vandaag de dag nog steeds erg groot, Lilian Marijnissen: "De ouderen zorg heeft me altijd gegrepen, het zijn de mensen die ons land hebben opgebouwd, dat die een goede oude dag hebben, vind ik belangrijk. Er komen ook steeds meer ouderen bij, dus het belang als iets als een zorgbuurthuis wordt alleen maar groter".     

Een succesformule

Op 1 april 2023 werd het Zorgbuurthuis ’t Hageltje opgeleverd en aankomend weekend zullen de eerste bewoners hun intrek nemen. Het was een feestelijke dag en de mensen uit de buurt zijn trots en dankbaar dat het is gelukt, aldus Lilian. Door de sluiting van de verpleeghuizen in 2015, was een nieuwe oplossing voor zorghuizen een grote behoefte onder ouderen. Volgens Lilian Marijnissen is dit de eerste stap in de goede richting: "Wij hopen dat het een succes gaat zijn en dat we de politiek kunnen overtuigen dat we dit op veel meer plekken moeten doen".