Entertainment

De andere kant van het Anne Frank-verhaal: A Small Light

In de nieuwe serie 'A Small Light' volgen we Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank, in tijden van de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft de familie Frank en andere families verborgen gehouden voor de Nazi's in het achterhuis, achter de welbekende boekenkast. In dit verhaal zien we wat er aan de andere kant van de boekenkast gebeurt.

Aan de andere kant 

Velen zijn bekend met het verhaal van Anne Frank. De families Frank, van Pels en Pfeffer werden verborgen gehouden in het achterhuis op de Prinsengracht. Miep Gies en haar man Jan Gies waren degene die hen verborgen hielden. In de serie 'A Small Light' ligt de focus op hun verhaal. 

Miep Gies was de secretaresse van Otto Frank, wanneer de Duitsers ons land in bezet namen werd al snel duidelijk dat Joodse mensen niet veilig waren. Otto vroeg Miep hem en zijn familie te verbergen voor de Nazi's waarop Mies zonder twijfel 'ja' zei. Miep en haar man moesten rantsoenbonnen bij elkaar zoeken en deden in deze tijd heel wat andere opofferingen. Helaas tevergeefs werden de onderduikers op 4 augustus 1944 uit het achterhuis gehaald en gearresteerd. Miep Gies vond en bewaarde het dagboek van Anne Frank, wat uiteindelijk uitgegeven werd. 

Waargebeurd en relevant

De serie is natuurlijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Toch is het ook nu heel relevant doordat het wordt verteld met een moderne gevoeligheid. Zo willen ze met de serie de kijker de vraag laten stellen 'Hoe had ik in die situatie gehandeld?'. Zou jij in de huidige samenleving het lef hebben om op te staan tegen een bezetter? Onze huidige samenleving is ook niet vrij van haat en ongelijkheid, een verhaal als dat van Miep zet je aan het denken. 'Normale' mensen die buitengewone dingen doen, een indrukwekkend verhaal. "Ik vond dat vanzelfsprekend, ik kon die mensen helpen. We deden onze menselijke plicht: mensen helpen die in nood zijn", vertelt Miep Gies in het Anne Frank Magazine uit 1998.

Waar en wanneer?

'A Small Light' is een achtdelige serie. Er zijn wekelijks dubbele afleveringen te zien op 'National Geographic' en 'Disney+'. Op 2 mei is de eerste dubbele aflvering te zien! 

Patrick sprak de internationale cast op de rode loper een aantal weken terug. Bekijk de video op hieronder.