Artikelen

Die Duurzame Meiden: de podcast voor alle duurzame tips!

Het onderwerp duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken. We zijn er met z’n allen steeds meer mee bezig. Gaan we minder vliegen? Hoelang mogen we douchen? En, moeten we minder vlees eten? Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat hoeft het natuurlijk niet te zijn.

In de nieuwe podcast ‘Die duurzame meiden’ nemen Saskia Sampimon-Versneij en Beathe Weckesser ons iedere week op een leuke en leerzame wijze mee langs de dilemma’s rondom duurzaamheid. Wat bespreken ze precies in de podcast? En, waarom zijn ze de podcast begonnen?  

Van succes naar podcast

Ruim drie jaar geleden begon Saskia met haar eigen platform ‘thegreenlist.nl’. Het krijgen van een kind veranderde haar kijk op de wereld. “Het gaat niet goed met de planeet en dat komt door ons, door mensen zoals ik die teveel consumeren. Ik begon me meer te verdiepen in hoe ik de wereld voor mijn zoon wilde achterlaten,” vertelt Saskia. Door het inzicht die Saskia kreeg begon ze haar zoektocht vast te leggen, wat ervoor zorgde dat ‘thegreenlist.nl’ ontstond.  

“Bij duurzaamheid denk je al gauw aan geitenwollensokken, daarom wil ik graag laten zien dat dit onterecht is. Je kunt echt nog steeds een hartstikke leuk en gezellig leven leiden, met veel meer voldoening,” zegt Saskia. En dat laten zien doet ze zeker. Ze onderhoudt haar website en Instagram-kanaal met tips om duurzamer te leven. Nu komt ze dus samen met Beathe Weckesser met de podcast ‘Die Duurzame Meiden’. Een kanaal om nog meer mensen te inspireren om duurzamere keuzes te maken.  

Tips en tricks

Samen met Beathe Weckesser maakt ze wekelijks een podcast om mensen te inspireren. “Ik was nog niet duurzaam en leerde Saskia kennen die al een stuk verder was in haar proces. Door de gesprekken die we samen hadden, leerden we op een leuke en makkelijke manier steeds meer van elkaar, “vertelt Beathe.  

Ze ontdekten dat er veel spookverhalen zijn over duurzaam leven. “Dingen lijken milieuvriendelijk, maar zijn het helemaal niet. Greenwashing noem je dat. Of wat dacht je van al die meningen van anderen. De één vindt dat je niet ver genoeg gaat, terwijl de ander je maar een groen gekkie vindt.” Precies over die pijnpunten gaat de podcast. En ondertussen delen ze ook heel veel persoonlijke verhalen en handige tips. Want we leren elke dag een hoop!  

Eens of oneens?

Saskia en Beathe vinden het belangrijk om doormiddel van een podcast mensen te inspireren en zelf ook te leren van de tips of tricks die ze krijgen vanuit de luisteraars. “We willen ervoor zorgen dat het een hele podcast community wordt. Wij willen onze ideeën uitwisselen en vinden het zelf ook superleuk als we ideetjes krijgen vanuit onze luisteraar,” vertelt Saskia.  

In iedere aflevering behandelen ze een stelling binnen de duurzaamheid, verschillende stellingen die ze bijvoorbeeld behandelen zijn: ‘3 kinderen krijgen in deze tijd, kan eigenlijk echt niet meer’, ‘Het traktatiebeleid op basisscholen moet duurzamer’ en ‘Als je duurzaam meent te zijn, dan vlieg je niet’. 

Wanneer?

Wil je de podcast ook graag luisteren en meer inspiratie opdoen over duurzaamheid? Of heb jij die ene tip die je graag met Saskia en Beathe wil delen? Luister dan iedere vrijdag naar Die duurzame meiden’ in je favoriete podcast app.