Gezin

Zweetplekken verwijderen in een handomdraai

Een witte blouse of een t-shirt, gele zweetplekken zijn vaak een ‘genant’ gevolg van ons overmatige vochtverlies en dat wil je er weer zo snel mogelijk uit als het kan. Laat ik je meteen vertellen: het kan. En, ik leg je uit hoe.

Of we het willen of niet, zweetplekken in onze witte kleding gebeurt nu eenmaal regelmatig. Maar, je bent echt niet de enige! Het komt voor in ieder huishouden. Het is de combinatie van deodorant en zweet die de plekken veroorzaken.  

Hoe ontstaan die gele zweetvlekken?

Het beste is om zoveel mogelijk kleding te dragen van natuurlijke materialen. Maar ook dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. In veel van onze kleding zitten namelijk synthetische materialen die de luchtigheid tegengaan. Vooral nu het weer steeds warmer wordt, kan dat voor overmatige transpiratie zorgen.

Maar ja, die transpiratiegeur willen we natuurlijk ook voorkomen. En dan doen we met deodorant. Als we deze niet goed laten opdrogen voordat we onze kleding aandoen, kunnen er al snel vlekken ontstaan. Maar ook als de deodorant is opgedroogd en we gaan op een gegeven moment hevig transpireren, kan de bekende gelige vlek langzaam zichtbaar worden. Niet fijn als je witte kleding draagt. Wat ik daarvoor gebruik? Heel simpel: fijne soda.  

Zweetvlekken verwijderen met fijne soda

Wat heb je nodig? Ik een kommetje maak ik een papje van fijne soda en heet water. Ik maak er expres een papje van zodat ik de vlekken goed kan insmeren en kan laten intrekken. Als ik de zweetvlekken goed heb ingesmeerd, laat ik dit minimaal drie uur intrekken. Het hangt een beetje af van de mate van ‘vervuiling’. Soms gaat het sneller, soms heb je baat bij een langere inwerktijd en moet je het gewoon even laten liggen.

Na drie uur laten inwerken, gooi ik de kledingstukken in de wasmachine en was ik het volgens de voorschriften. Je zult zien dat het er weer stralend schoon en wit uitkomt. Maar mocht dat niet helemaal zo zijn, dan kun je het gewoon nog een keer herhalen. Hoe vaker je de methode gebruikt, hoe beter je weet hoeveel inwerktijd nodig is. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, bewerk je kledingstuk dan ’s avonds voor het slapengaan en laat het gewoon een nachtje intrekken. Heb je er geen omkijken naar én weet je zeker dat de fijne soda lang genoeg de tijd heeft gehad om z’n werk te doen!