Cultuur

Al 135 jaar klinkt de mooiste muziek in Het Concertgebouw

Op 11 april 1888, zo'n 135 jaar geleden, opende Het Concertgebouw in Amsterdam haar deuren. Het gebouw, dat toen nog aan de rand van de stad tussen de weilanden lag, is inmiddels bekroond met de eretitel Koninklijk én er hebben door de jaren heen legendarische concerten plaatsgevonden.

Bij Koffietijd praten we met directeur Simon Reinink over het 135-jarige bestaan van het Concertgebouw. En Izaline Calister en Thijs Borsten treden op, die met 'Het eiland van mijn vader' te horen zijn tijdens de VriendenLoterij ZomerConcerten.  

Immense bouwwoede 

De bouw van Het Concertgebouw was een bijzondere uiting van burgerschap. Het was geen overheidsinitiatief, maar een initiatief van zes burgers die in de stad het idee hadden om een concertzaal op te richten. Het was eigenlijk een hele bijzondere periode in Amsterdam. Er was een ongekende bouwwoede en een ambitie om de stad verder te brengen. Je zou kunnen spreken van een tweede gouden periode. Je moet je voorstellen dat het Centraal Station, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, Carré en de Stadsschouwburg toen allemaal gebouwd werden, om maar een paar topstukken in de architectuur te noemen. 

Het eiland van mijn vader 

Een van de concerten die deze zomer geprogrammeerd staat in het Concertgebouw is Het eiland van mijn vader. Voor deze voorstelling op woensdag 12 juli speelt pianist Thijs Borsten samen met zangeres Izaline Calister, die zingt over haar vader en haar jeugd op Curaçao. Met beelden, muziek en verhalen reis je mee met in het leven van Izaline en haar vader. De liedjes in Het eiland van mijn vader maken onderdeel uit van haar eigen oeuvre. Een deel is afkomstig van het koor waar haar moeder vroeger in zong. Verder zingt ze nummers van de bekende Curaçaose componist Rudi Plaate en duikt in haar verleden met traditionele Tumba-muzikanten.  

Zomerconcerten 

'Het eiland van mijn vader' is onderdeel van de VriendenLoterij ZomerConcerten. Bijna iedere dag van 1 juli tot 31 augustus klinkt er muziek in Het Concertgebouw. Er is een enorme line-up van fantastische artiesten. Heel veel jong talent die in deze serie komt optreden. Mensen die hun debuut maken, maar eigenlijk al op wereldniveau zitten. Er komen ook veel jeugdorkesten. De ZomerConcerten worden feestelijk geopend door Maan, die optreedt samen met het Metropole Orkest. De laatste kaarten, voor de VriendenLoterij Zomer Concerten, zijn nog te koop. En goed nieuws, want met de VriendenLoterij VIP-kaart, krijg je 50% korting! 

Foto: Hans Roggen