Artikelen

VluchtelingenWerk Nederland ontwikkelt online marktplaats voor vluchtelingen

De toename van vluchtelingen neemt de afgelopen jaren toe. VluchtelingenWerk Nederland zet zich al jaren in voor vluchtelingen en biedt ze een basis voor een fijn thuis in een onbekend land. De meeste mensen die naar Nederland vluchten, : hebben huis en haard achtergelaten en moeten in ons land alles weer vanaf nul opbouwen. Daarom heeft VluchtelingenWerk NL ‘Goods for Refugees’ in het leven geroepen; een online marktplaats, waar vluchtelingen gratis spullen kunnen verkrijgen.

Vandaag in Koffietijd vertelt Evita Bloemheuvel, woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland alles over dit prachtige initiatief.

RefugeeHelp

Vorig jaar is het allemaal begonnen met de start van RefugeeHelp. Een platform voor Oekraïense vluchtelingen. Op dit platform hebben zij allerlei informatie kunnen vinden voor de zoektocht naar werk, huisinrichting en het aanmelden voor een huisarts. Voor ieder wat wils! Zodra mensen in Nederland aankomen als vluchteling, biedt VluchtelingenWerk Nederland hen een helpende hand.

Zo begeleiden zij de mensen onder andere in het proces van inburgering. Evita en haar collega’s hebben gemerkt dat tijdens dit proces het tekort aan spullen en goederen een veel terugkomend struikelblok was. De bereidheid om te helpen was er vanuit veel mensen wel, maar hoe de spullen op de juiste plek zouden komen, was nog een uitdaging. Daar is het idee voor Goods for Refugees ontstaan.

Goods for Refugees

Goods for Refugees is de online marktplaats voor vluchtelingen. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij heeft VluchtelingenWerk Nederland dit platform kunnen ontwikkelen. Op de website kunnen mensen vanuit heel het land spullen aanbieden. Vluchtelingen kunnen ook zelf een oproep doen naar een product of artikel dat zij missen of nodig hebben. Is er een match? Dan zorgen de mensen met elkaar dat het product op de juiste plek terecht komt. Maar hoe zit dat dan met de taalbarrière? Dit is vaak een veelvoorkomend probleem, maar daar heeft Goods For Refugees een oplossing voor. Op de website, wordt alles automatisch vertaald en zijn er acht talen beschikbaar, zodat iedereen elkaar begrijpt.

Succes

Het platform is eind maart gepubliceerd en loopt nu zo’n anderhalve maand. En met succes! In de afgelopen twee maanden zijn er wel méér dan 1000 matches gemaakt. “Wat je veel ziet is dat vluchtelingen een fiets zoeken. Nederlanders hebben heel veel

fietsen, dus dat komt goed uit. Je ziet ook dat mensen bepaalde spullen niet meer nodig hebben zoals een laptop. Veel mensen zijn hier ook naar op zoek, om de taal te leren bijvoorbeeld. Maar er worden ook heel veel spullen aangeboden om je huis mee in te richten of pakketten babykleren.’’, aldus Evita.