Entertainment

Wie neemt een Musical Award mee naar huis?

De galajurken zijn gestoomd, de schoenen gepoetst en de zenuwen onder controle: vanavond zijn de uitreikingen van de Musical Awards! Wie gaat er vandoor met zo’n prestigieus beeldje?

Vandaag kwamen twee kanshebbers, Gaia Aikman en Nurlaila Karim, bij ons langs. Zijn de speeches al geschreven? Zijn ze zenuwachtig? En wat houdt zo’n prijs nou precies in?

De Musical Awards

Elk jaar worden de Musical Awards uitgereikt, met verschillende prijzen die je kan winnen. Dit jaar alweer voor de eenentwintigste keer! In het voorjaar van 2000 werd, op initiatief van Joop van den Ende, de stichting ‘Musical Awards’ opgericht, om bijzondere prestaties van uitvoerende kunstenaars in musicalproducties te eren met een prijs.  

Live vanuit het Circustheater Scheveningen worden er vanavond, 15 mei, meerdere beeldjes uitgereikt. Tijdens de show zijn er ook optreden, die een voorproefje geven van musicals die er nog aan zitten te komen of nu te zien zijn. Zo kan je genieten van optredens van Disney’s AIDA en Les Misérables, maar ook kan je meezingen met klassiekers uit Mamma Mia! En Grease.

Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical

Gaia Aikman is geen onbekende in de musicalwereld, maar ook niet bij de Musical Awards. In 2017 werd ze genomineerd voor ‘Aanstormend talent’ voor haar rol als ‘grote Nala’ in de musical ‘The Lion King’. En, ze won! Vanavond zit ze weer met spanning in de zaal, want dit keer is ze genomineerd voor haar rol ‘Aida’ in de categorie ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical’. Wat maakt de rol voor haar zo bijzonder? “Het is een iconische rol,” vertelde ze, “Op school moest ik ook altijd nummers uit Aida zingen, dus is er vanuit mij altijd een grote nieuwsgierigheid geweest voor de musical. Superbijzonder dat ik nu zoveel jaar later de hoofdrol mag spelen in de vernieuwde versie.”

Disney’s AIDA

Niet alleen Gaia is uit de populaire musical genomineerd, de musical ‘AIDA’ heeft nog zes andere nominaties ontvangen! Er is hard gewerkt in Nederland aan de vernieuwde versie, die over de heel wereld gebruikt gaat worden als voorbeeld. Hoe voelt het om aan zo’n blauwdruk te mogen werken? “Het voelt goed, maar gaf ook wel extra druk,” vertelde Gaia, “Met zo’n vernieuwde versie wil je het origineel natuurlijk ook ‘eer’ aandoen. Ik had daardoor wel het gevoel dat dit meer dan 100 procent oké moest zijn.” Nou, dat ‘ie meer dan oké is blijkt wel weer uit de nominaties!

Beste vrouwelijke bijrol

Nurlaila Karim heeft al meer dan 27 jaar ervaring op de planken en is daardoor zeker een vaste waarde in het Nederlandse musical landschap. Ze is dit jaar genomineerd voor haar rol als Nicki Marron in de musical ‘The Bodyguard’, voor ‘Beste vrouwelijke bijrol’. Ze is geen vreemde bij de Musical Awards, want ze is al veel vaker genomineerd. Zo was ze in 2001 genomineerd voor haar hoofdrol in de musical ‘Rent’, die ze ook in de wacht wist te slepen. Ook in 2007 en 2018 was ze genomineerd voor haar rollen in musicals ‘The Wiz’ en ‘On Your Feet’.

Haar rol in ‘The Bodyguard’, Nicki Marron, speelt ze nu voor de tweede keer. “Het is en blijft gewoon een hele fijne rol om te mogen spelen,” vertelde ze, “Het gekke is, dat je een rol als actrice ook actief wegdrukt als je de voorstelling niet meer speelt, maar zodra ik weer op het podium stond in hetzelfde decor als een aantal jaar geleden, kwam alles ook direct weer boven.” Nurlaila vindt het net als fietsen; je leert het één keer en daarna kan je er altijd gewoon weer mee verder.  

Benieuwd of de dames vanavond een award in de wacht slepen? En, wil jij de geweldige optredens zien? Kijk vanavond om 20:35 uur naar NPO1.