Vrije tijd

Een muzikale reis door het oude Egypte

In de nieuwe tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk in het Rijksmuseum van Oudheden staan de verbeeldingen van Egypte in de muziek centraal en maak je een reis door haar kleurrijke muziekgeschiedenis.

Bij Koffietijd is conservator Egypte en Nubië, Daniël Soliman, te gast om te praten over Kemet. 

Het oude Egypte

In de tentoonstelling worden vier hoofdthema's uitgelicht. De cultuur van het oude Egypte als continent, het koningschap, de spiritualiteit en de toekomst. Traditioneel gezien wordt Egypte gezien als een deel van het Middellandse Zee gebied, maar de muzikanten in de tentoonstelling zien het land echt als een machtig Afrikaans land en combineren deze cultuur vaak met andere Afrikaanse culturen in hun performance, albumhoezen, videoclips etc. Maar ook het koningschap is heel belangrijk. Denk aan koninginnen als Cleopatra en Nefertiti, die recent nog is uitgebeeld door Beyoncé. De inspiratie van het oude Egypte komt voor de artiesten ook voort uit een pijnlijke koloniale geschiedenis, dus zoeken ze op spiritueel vlak naar pre-koloniale religies. Zoals die van het oude Egypte. 

Kemet 

Vaak grijpen de artiesten terug op de naam die de Egyptenaren zelf aan hun land gaven: Kemet. Dit betekent ‘het zwarte’, een verwijzing naar de vruchtbare grond langs de Nijl. De verbeeldingen van Kemet maken de cultuur van de oude Egyptenaren niet alleen iets van het verleden, maar juist ook van het nu en de toekomst. En hoewel het toekomstperspectief misschien een beetje gek klinkt als we het hebben over een tijd ver voor Christus, geloofde bijvoorbeeld jazzmuzikant Sun Ra dat hij door de tijd kon reizen met de vibraties die hij maakte. Maar ook bij Earth, Wind & Fire zie je op hun albumhoezen piramides die versmelten met ruimteschepen. Ook in Nederland halen inspiratie uit het verleden, bijvoorbeeld in de muziek van hiphop-formatie Zwart Licht en van Ray Fuego. 

Muzikale reis 

Muziek heeft de hoofdrol in de tentoonstelling. Met videoclips, audiofragmenten, concertregistraties, foto’s en albumhoezen ontdek je het verhaal van bekende en minder bekende muzikanten en hun band met het oude Egypte. Naast dat de tentoonstelling een genot voor je oren is, valt er ook veel te leren over het oude Egypte. Zo zie je eeuwenoude godenbeelden, gouden juwelen, hiërogliefenteksten en koningsportretten die normaal gesproken niet te zien zijn. 

Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk is nog tot en met 3 september 2023 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. En met de VriendenLoterij VIP-kaart geheel gratis!