Geld

Alles over een aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en heb je die echt nodig? Wat als er iets gebeurt en jij bent daarvoor verantwoordelijk?

Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht om af te sluiten, toch is het wel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het kan een hoop vervelende situaties voorkomen en meestal ben je maar zo’n vijf tot tien euro per maand kwijt. Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies, waar ben je voor verzekerd en hoe kun je de juiste verzekering kiezen? In dit artikel lees je in het kort alles wat je moet weten over een aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd wanneer jij, of een gezinslid maar ook je huisdier schade veroorzaakt aan iemand anders buiten je gezin. De verzekering vergoedt dan de schade die jij hebt aangericht en hiermee voorkom je grote problemen. Er zijn een hoop verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, zo kun je vaak kiezen uit meerdere pakketten. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus niet verplicht, wel heel verstandig om af te sluiten.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering

Heb jij of iemand binnen je gezin schade veroorzaakt aan iemand buiten je gezin, dan kan het maar zo zijn dat de schadeclaim enorm gaat oplopen, vooral in het geval van letselschade. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering dan moet je alles zelf financieren en dit kan zorgen voor een enorme schuld dat uiteindelijk een hoop problemen kan veroorzaken.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering

Uiteraard kan het per aansprakelijkheidsverzekering verschillen wat er wordt gedekt, ook afhankelijk voor welke bedrag je een verzekering afsluit. Wanneer je bijvoorbeeld schade veroorzaakt doordat je onvoorzichtig bent of dat je iets met opzet doet, dan wordt de schade die je hebt veroorzaakt niet vergoed. Over het algemeen dekt een aansprakelijkheidsverzekering de volgende gevallen:

  • Wanneer je per ongeluk schade aanricht aan anderen en/of hun bezittingen van diegene.
  • Wanneer je partner, kind of huisdier per ongeluk schade veroorzaakt aan anderen en/of hun bezittingen.

Hoe kies je de juiste aansprakelijkheidsverzekeringen

Er zijn ontzettend veel verschillende verzekeringsmaatschappijen waarbij je een aansprakelijkheidsverzekeringen kunt afsluiten. Het is aan te raden om voor minimaal 1,25 miljoen een verzekering af te sluiten, zo voorkom je dat je voor een te laag bedrag bent verzekerd waardoor je alsnog grote geldproblemen kunt krijgen.

Kies ook een verzekeringsmaatschappij waarbij het mogelijk is om een pakket te nemen zonder eigen risico, dit kost vaak niet veel extra en kan alsnog een hoop schelen op het moment dat je schade gaat claimen. Wees sowieso verstandig en ga een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken, om de voor jouw juiste verzekering te vinden. Er zit vaak veel verschil in premie en ook wat de verzekering in kwestie allemaal dekt en hou ook zeker rekening met het bovenstaande.

Het is misschien niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten maar het kan een hoop rust geven en veel ellende voorkomen, uiteindelijk weten we allemaal een ongeluk zit in een klein hoekje.