Vandaag spraken we hierover met Heleen Terwijn, Suraj O’Niel en Hassiba Lhajoui.
Wanneer Heleen Terwijn, directeur en oprichter van IMC Weekendschool, in 1998 een universitair onderzoek uitvoert onder jongeren in Amsterdam-Zuidoost ontdekt ze een gebrek in het Nederlandse onderwijssysteem. Jongeren krijgen op school te horen dat ze ‘leren voor later’, terwijl niemand hen laat zien wat ‘later’ is. In de onderzochte regio heerste onder pre-tieners een gebrek aan toekomstoriëntatie, onvrede met school en relatief hoge depressiecijfers.
Onder de indruk van wat ze aantrof, creëerde Heleen een programma, dat uitgaat van het natuurlijke enthousiasme van kinderen om de wereld te ontdekken, en richtte ze de internationaal befaamde IMC Weekendschool op.
IMC Weekendschool biedt vier programma’s aan. De eerste is IMC Weekendschool waarbij leerlingen iedere zondag, voor drie jaar lang, aan de slag kunnen op een van de vestigingen.
Als tweede is het programma: IMC Basis gevormd waar leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen twee jaar lang onder schooltijd les krijgen van bevlogen gastdocenten. Ook kan je het programma IMC on Tour volgen. Deze biedt nieuwkomerskinderen (kinderen die net ingeschreven zijn bij de gemeente) een speciaal lesvariant. Tot slot kunnen leerlingen met een diploma zich aanmelden voor het programma IMC Alumni, die Hassiba Lhajoui momenteel met veel plezier volgt. “Allerlei dingen worden aangeboden, zoals masterclasses, opleidingen, evenementen en activiteiten. Het is zo breed! Je kan je daar als alumni allemaal voor aanmelden!”
Inmiddels is de weekendschool uitgegroeid tot een organisatie met een groot maatschappelijk draagvlak. Zo vertelt Suraj O’Niel in Koffietijd zijn belangrijkst geleerde les: “De belangrijkste les die ik heb geleerd bij de Weekendschool is dat alles mogelijk is. Het heeft erin geresulteerd dat ik nu heel open minded probeer te zijn en ben” .
Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij bereikt IMC Weekendschool ruim 3000 leerlingen op 58 locaties door heel Nederland. Samen met een groot netwerk van partners en vrijwilligers bereiken zij hun doelstellingen om jongeren te enthousiasmeren voor de toekomst.
Het jubileumjaar wordt groots gevierd, zo ook in en met Koffietijd. De afgelopen maanden hebben diverse redacteuren samengewerkt met alumni van de weekendschool waarin een kijkje gegeven werd in het televisie vak. Zo gaven wij, van de redactie, een masterclass over Koffietijd en brainstormden we over geschikte onderwerpen voor onze doelgroep. Als kers op de taart maakten we een reportage waarbij Hassiba als verslaggever diende. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan hier en bekijk de reportage!