Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Aziatisch borrelplankje
Diverse snelle Aziatische hapjes voor bij borrel door Hugo, Jonneke én Samuel!

Sticky tempeh snack  
Voor 4 personen  

Ingrediënten
250 gram tempeh
30 gram bruine basterd suiker
3 tenen knoflook
3 cm verse gember
2 chili pepers
1 bosui
4 el ketjap manis
4 el sojasaus
Koriander zaad (grof)
Arachideolie  

Bereiding
Snijd de tempeh in plakjes van 1 centimeter, hoe dunner hoe krokanter de tempeh wordt. Verhit in een pan een laagje olie en bak de tempeh erin als de olie goed heet is. Als de olie niet heet genoeg is, kan de olie in de tempeh trekken. 
Als de plakjes tempeh aan beide kanten bruin zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier.
Snipper knoflook, rode pepers en gember en fruit deze daarna aan in de pan. Voeg daarna de bruine basterdsuiker toe en blus het goedje af met wat ketjap manis en sojasaus. Kook dit goed door tot het een sticky massa wordt.
Voeg de tempeh toe aan de pan en roer het goed door de massa heen zodat de tempeh aan alle kanten bedekt is. Geef het daarna nog even 2 minuten de tijd in de pan voor je het serveert.
Snijd ondertussen de bosui in dunne ringen strooi deze over de sticky tempeh voor je het serveert.


Korean taco’s 
Voor 12 personen  

Ingrediënten
12 Kleine mais tortilla’s
1 zak ronde maischips naturel
1 blik jonge jackfruit (fairtrade)
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 bosje radijs
1 bosje koriander
2 tl sesamzaad
1 el ketjap manis
2 el sojasaus
1 el hoisinsaus
2 cm gember
4 el mayo
1 el sriracha saus
1/4 stuk rode kool
2 stengels bosui
1 limoen  

Bereiding
Zet een pan op het vuur met daarin wat zonnebloemolie. Laat de jackfruit goed uitlekken. Snipper de teentjes knoflook, de gember en een half rood pepertje. Snijd het wit van de bosui en fruit alles eventjes aan in de pan op middelhoog vuur. 
Voeg de uitgelekte jackfruit toe aan de pan en bak het mee op hoog vuur. Blus het daarna af met de ketjap manis, sojasaus en de hoisinsaus en bak het nog even goed door. Zet het daarna aan de kant tot je de tortilla's gaat vullen.
Snipper de rode kool en het groen van de bosui zeer dun, dit gaat namelijk rauw op de tortilla maar zorgt daardoor voor een lekkere crunch.
Meng in een bakje de mayo met wat limoensap en de siracha. Hou jij wel van een beetje pittig, dan kun je een beetje spelen met de hoeveelheid siracha.
Nu ga je de tortilla’s vullen. Besmeer de tortilla met de sirachamayo, schep daarbovenop het warme jackfruitmengsel uit de pan en leg daarbovenop de rode kool en bosui. Vouw de tortilla dicht en geniet!        

Noomi Basra
Voor 4-8 personen  

Ingrediënten
6 grote gedroogde limoenen
3 el bruine suiker
1 liter kokend water
5-6 el rozenwater
Eventueel ijsklontjes voor bij het serveren  

Bereiding
Noomi basra kun je op twee manieren maken: op een snelle en op een langzame manier. Voor de snelle manier plet je de gedroogde limoenen, verwijder je de pitjes (die zijn heel bitter en wil je absoluut niet in je drankje) en doe je de limoenen daarna in een kom. Giet hier 1 liter kokend water overheen, voeg 3 eetlepels bruine suiker toe en laat dit minimaal een uur staan. Heb hier echt even geduld voor, want hoe korter je het laat staan, des te bitterder het drankje wordt.
Voor de langzame manier prik je gaatjes in de limoenen in plaats van dat je ze plet. Leg ook nu de limoenen in een kom en giet hier 1 liter kokend water overheen. Dit laat je dan 2 dagen staan in het water (dek wel even af als je het weg zet). Op deze manier geven de limoenen heel langzaam hun smaak af en krijgt de noomi basra een zoetere smaak.
Je zult zien dat hoe langer je de limoenen weekt, hoe meer smaak ze afgeven. Het water moet karamelkleurig worden. Voeg nu 3 eetlepels rozenwater toe.
Wat je nu hebt gemaakt is een soort extract en deze kun je verdunnen. Naar smaak kun je de noomi basra nog wat zoeter maken door suiker toe te voegen of juist verder afzwakken door met wat water het nog verder te verdunnen.

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.