Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Bloody Smoky Beet
Lisette en Maartje koken vegan voor ons.

Ingrediënten:
10 grote rauwe bieten
Houtmot voor de rookoven
3 el granaatappel molasse
1 fles bietensap
1 beker sojakwark (Provamel alternatief voor platte kaas of Alpro Go On)
1 bosje munt, blaadjes opgerold en fijngehakt
1 bosje dille, het fijne loof fijngehakt 
2 tenen knoflook, fijngehakt
250 g couscous
1 citroen 
1/2 tl kaneel
1/2 tl gemalen komijnzaad
2 tl gemalen korianderzaad
5 el olijfolie
1 zakje gist  
1/2 el suiker
500 g bloem
1 tl zout  
Extra olie om het brood te stretchen 
aluminiumfolie (van recycled materiaal - https://www.greenpicnic.nl/lunchverpakkingen/Aluminium-Folie)  

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Wikkel de bieten in aluminium folie. Pof ze in de hete oven in ca. 45-60 min gaar.

Haal ze uit de folie. Prepareer de rookoven met het houtmot. Rook de bieten 10-20 minuten, tot de rook goed is ingetrokken en een diepe, aardse smaak gecreëerd heeft.

Kook ondertussen het bietensap in tot 1/10e van de oorspronkelijke hoeveelheid. Meng voor het 'bietenbloed' de granaatappelmolasse met 3 el van het ingekookte bietensap.   

Los voor het flatbread de gist op in 350 ml lauwwarm water waaraan 1/2 el suiker is toegevoegd. Doe het bloem samen met het zout in een ruime kom en maak een kuil in het midden. Giet hierin het gistmengsel en 3 el olijfolie. Roer het deeg goed door. Laat op een warme plek rijzen tot verdubbeld. Verdeel het deeg in 6 stukken. leg een vel bakpapier op je werkblad. Schenk hier een plensje olie op. Leg een stukje deeg op het vel en trek het deeg met geoliede vingers uit tot een dun deegvel. Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur. Leg het dunne vel deeg in de pan en bak kort aan beide zijden tot gaar en mooi gekleurd. Herhaal dit met de overige 5 stukken deeg.   

Meng de couscous met de kaneel, het komijnzaad, het korianderzaad, het overgebleven teentje knoflook en 1 tl zout in een hitte bestendige kom of een pan. Schenk hier 350 ml kokend water op. Zet een deksel op de kom of pan en laat de couscous zo 10 minuten staan. Breng op smaak met citroensap van 1 citroen en 2 el olijfolie.   

Meng voor de koele kruidenyoghurt de sojakwark met de munt, de dille en een teentje knoflook. Breng op smaak met zout en peper.   

Schik de bieten op een mooie grote schaal. Zet alle bijgerechtjes eromheen en schenk het 'bietenbloed' over de bieten. 

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.