Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Bites voor de ultieme borrel
Vandaag kookt Hugo vijf heerlijke borrelgerechten uit het boek 'Borreltijd' van Susan Aretz!

Merguezbroodjes
Voor 20 stuks  

Ingredienten:

  • 300 gr merguezworstjes (4 stuks)
  • 1 rol vers bladerdeeg (40 x 24 cm)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Sesam- of maanzaad, naar keuze  

Verder nodig:

  • Bakplaat met bakpapier  

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Knijp voorzichtig de worst uit zijn omhulsel. Verdeel het bladerdeeg in vier gelijke delen en leg op ieder stuk één worstje. Vouw de buitenste korte zijde naar binnen en rol de rest van het bladerdeeg dan om het worstje. Zorg dat je het niet te strak draait, want dan knapt het deeg open tijdens het bakken. Leg met de naad naar beneden op de bakplaat.  

Bestrijk het bladerdeeg dunnetjes met losgeklopt ei en bestrooi met maanzaad of sesamzaad. Of nog lekkerder, een combi van beiden. Bak ongeveer 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze een paar minuutjes afkoelen. Snijd ze daarna met een scherp, gekarteld mes in hapklare bites en bak nog een keer 5 minuten, zodat het deeg lekker krokant en goudbruin.  

Tarte tatin met tomaat  

Ingrediënten:

Het korstdeeg:

  • 350 gr bloem
  • 100 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 100 gr koude boter, in blokjes
  • 100 ml koud water + beetje extra

Vulling:

  • 1 potje gekonfijte ui/sjalot of rode uienchutney (150 gr)
  • 250 gr gekleurde mini tomaatjes, gehalveerd en vocht eruit  

Verder nodig:

  • Keukenmachine
  • Rond bakblik met losse bodem  

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Meng voor het korstdeeg alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Dat kan met de hand, maar gaat in een keukenmachine nog sneller. Pak in plasticfolie in en laat een half uur rusten in de koelkast. Rol daarna zo dun mogelijk uit.  

Verdeel de gekonfijte ui over de bodem van het bakblik. Leg hierop met de platte kant naar boven de gehalveerde tomaatjes. Hoeveel je er precies nodig heb is een beetje afhankelijk van de grootte van je tomaatjes. Leg daarover, als een dekentje, het deeg. Stop de randen van het deeg goed in en snijd overbodig weg.  

Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat heel even op het aanrecht afkoelen. Zet er daarna een bord tegenaan en draai de tarte tatin voorzichtig om. Het deeg zit nu aan de onderkant en je ziet de gekleurde tomaatjes nu boven op de tarte tatin zitten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer.  

Nacho’s met chiligarnalen
Voor ongeveer 15 stuks  

Ingrediënten:

  • 1 eetrijpe avocado
  • Sap van ½ limoen
  • Lente uitje, fijngesneden
  • Goed wat zeezout, peper en gedroogde chiliflakes (naar smaak)
  • 1 doosje chiligarnalen
  • 1 zak ronde gezouten nacho’s  

Bereidingswijze:

Prak de avocado met de limoen, de lente ui, het zout, de peper en de chiliflakes in een kom fijn. Dat kan met een vork, maar een aardappelstamper werkt nóg sneller. Breng op smaak met zout, peper en chiliflakes en dek af tot gebruik.   Op iedere nacho gaat, vlak voordat je ze wilt serveren, een theelepel avocadospread en daarop een chiligarnaal. Zo easy is het!  

Oosterse gehaktballetjes met hoisinsaus
Voor ongeveer 30 balletjes  

Ingrediënten:

Balletjes:

  • 500 gr (bio)rundergehakt
  • 2 lente uitjes, fijngesneden
  • 35 gr Panko
  • 1 tl sesamolie
  • 5 gr verse gember, geraspt
  • 5 gr knoflook, geraspt
  • 1 el sesamzaad
  • 1 ei

De dipsaus:

  • 75 gr hoisinsaus
  • ½ tl sesamolie
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el sojasaus
  • 5 gr gember, geraspt
  • 5 gr knoflook, geraspt
  • Sap van ½ - 1 limoen (naar smaak)
  • ½ - 1 tl honing (naar smaak)  

Bereidingswijze:

Meng het gehakt met de rest van de ingrediënten en draai er balletjes ter grootte van een golfballetje van. Met vochtige handen gaat dat nóg makkelijker.  

Verhit een grote koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de gehaktballetjes in 10-12 minuten aan weerzijden goudbruin. Dat kan gewoon opo medium vuur, niet te hoog zetten anders drogen ze uit. Bak ook niet teveel balletjes tegelijkertijd.  

Voor de dipsaus meng je de ingrediënten. Proef of er misschien meer limoensap en/of honing nodig is. Doe in een mooi schaaltje en serveer met de gehaktballetjes. Die kun je trouwens warm én koud serveren.  

Borrelboter met tahin 
Voor 2 kleine bakjes  

Ingrediënten:

  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 25 gr Tomasu-sojasaus
  • 50 gr tahin  

Voor erbij:

  • Het lekkerste brood dat je kunt vinden  

Bereidingswijze:

Smelt de boter 40 seconden op vol vermogen in de magnetron. De boter is dan nog niet helemaal gesmolten maar dat is precies de bedoeling. Doe de sojasaus en tahin e

rbij en roer met een kleine garde tot een gelijkmatig geheel. Proef even en stel de smaak indien nodig nog wat bij.   Giet in kleine bakjes en zet tot gebruik in de koelkast. Haal ruim voor gebruik eruit, zodat de boter lekker op kamertemperatuur kan komen.  

Eet smakelijk!          

 

‘Deze recepten komen uit het boek Borreltijd van Susan Aretz’

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.