Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Van de redactie
Citroenrisotto uit Italië
Culinair redacteur Bibi maakte een eetreis door Italië en deelt haar favoriete recept!

Wanneer je leven om eten draait, reis je voor het eten. En waar kan dat beter dan in Italië, het land waar je letterlijk al etend de mooie steden en schattige dorpen bezoekt. 

Met mijn vriend maakte ik deze zomer een eetreis die ik al jaren op de planning had staan. We begonnen in Napels en met een huurauto reden we van de toeristische Amalfi kust (net zo mooi als in de film!) richting de ruigere, minder bekende Cilento kust. Iedere dag een ander dorpje, een ander strandje en allemaal even prachtig. Zoals het de Italianen betaamt zijn ze apentrots op hun streekproducten. Zo at ik in Napels een stukje werelderfgoed, dé Napolitaanse pizza, die daar overal in koeienletters op de borden stond.

In Campania sliepen we naast een buffelmozzarella boerderij. Ik proefde de meest romige en precies goede chewy mozzarella en  at het lekkerste ijs van de wereld, fior di latte di bufala. Ik nam het op een brioche. “Neemt die meid nou ijs op brood?!” hoorde ik een Nederlandse jongen verontwaardigd achter me roepen toen ik het bestelde. Maar dit ijs krijg je natuurlijk niet op zómaar een stuk brood, je krijgt het op zoet brood dat rijk van smaak is. In Italië is brioche met ijs een normale combinatie, wat mij betreft zouden we dit ook in Nederland moeten doorvoeren!  

Na Campania kwam Sorrento. Daar vind je op iedere hoek van de straat een kraampje waar citroenen verkocht worden, die hier een dikke en aromatische schil met friszuur sap hebben. In één van de vele citroengaarden in de omgeving ontdekten we een geweldig restaurant, waar we fantastische citroenrisotto aten. En om jullie daarvan mee te laten genieten, deel ik graag het recept! De échte Sorrento citroenen zijn online te bestellen, maar de Nederlandse citroenen zijn ook helemaal prima! Kies wel altijd biologisch. 

Ingrediënten
1 ui
1 teen knoflook 
300 g risottorijst (ik neem het liefst arborio, gewoon te koop in de supermarkt en deze korrel geeft veel zetmeel af wat de risotto zo romig maakt!)
150 ml witte wijn 
1 liter groentebouillon
Schil en sap van
1 citroen
Veel Parmezaanse kaas (Zo een die je zelf lekker kunt raspen!)
Boter
Peterselie
Peper en zout 

Bereiding 
Zet een pan water op met de groentebouillon. Fruit de fijngesneden ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg na een paar minuten de risottorijst en de schil van een citroen toe. Maak grote schillen met een dunschiller. Bak een paar minuten mee en voeg de wijn toe. Blijf roeren tot de wijn is opgenomen en voeg dan lepel voor lepel de bouillon toe. Niet te veel tegelijkertijd en blijf roeren, roeren roeren.. Wanneer de bouillon is opgenomen en ‘droog’ wordt, voeg je weer bouillon toe. Dit blijf je doen totdat je rijst gaar is, maar nog wel een bite heeft. Blijven roeren, maar ook proeven dus! Voeg als laatste het citroensap toe en een snufje suiker. (De Sorrento citroenen zijn wat zoeter dan die van Nederlandse bodem!) 

Haal de risotto van het vuur en doe hier flink wat geraspte Parmezaan en een klont boter bij. Laat een paar minuten zo staan. De kaas en boter zullen smelten in de risotto en maken het extra, extra romig! Snijd ondertussen de peterselie heel fijn. Breng de risotto op smaak met flink wat peper en wat zout en serveer met de peterselie. 

Serveertip: wanneer je dit voor gasten maakt of je wil uitsloven is het leuk om de risotto in een uitgeholde citroen te serveren, zo kregen wij dit ook in Italië. Op een bord of royaal op een grote schaal kan natuurlijk ook!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.